Postup:
-
1. Z rozkvasu a ostatných surovín vypracujte kompaktné nelepivé cesto.
2. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok
3. Nakysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na tenký obdĺžnik široký asi 12 cm.
4. Cesto potrite slaným karamelom a posypte nasekanými mandľami, orieškami, alebo pistáciami.
5. Z užšieho kraja začnite cesto rolovať. Asi 3x pretočte a odrežte. Odrezaný závin prerežte pozdĺžne ešte na polovičku tak, že vzniknú dve nožičky, ktoré medzi sebou zaviňte. Zavinuté cesto vložte do vymastenej a vysypanej formy na muffiny. Takto postupujte pokiaľ celé cesto neminiete. Ak sa Vám zdá tento postup komplikovaný, jednoducho z cesta urobte závin, začnite rolovať zo širšieho kraja. Závin nakrájajte na asi 5 cm široké roládky a tie vložte do formy na muffiny.
6. Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
7. Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35 minút.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 450 g rozkvas (150 g kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky, 150 g vody)
- Suroviny zmiešajte a nechajte nakysnúť a zdvojnásobiť objem.
Cesto:
- 450 g nakysnutý rozkvas
- 400 g hladkej pšeničnej múky
- 250 ml smotana
- 100 g maslo
- 100 g cukor
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
Suroviny na slaný karamel:
- 300 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1,5 ČL soli
- Vo vyššom hrnčeku rozpustíme cukor a miešame pokiaľ sa nám z neho neurobí karamel. Dávajte pozor, aby nebol príliš spálený. Ku karamelu pridajte maslo a prilejte smotanu. Miešajte dovtedy, než sa suroviny spoja. Pridajte soľ, premiešajte a nechajte vychladnúť.
Ďalej potrebujeme:
- nasekané mandle, orechy, alebo pistácie