Zdielať recept

Čučoriedkové koláče

Ovocné koláče ešte stále hrajú prím v našich kuchyniach. Ovocie sa na nás valí z každej strany a práve teraz je sezóna čučoriedok, ktoré ja mám z letného ovocia najradšej. Vytvorila som novú verziu klasických Moravských koláčov plnených tvarohom na vrchu s lekvárom a posýpkou. Tentokrát som do cesta pridala aj tvaroh. Súste túto novú variantu letných koláčov a určite budete nadšení tak isto ako ja.

Postup:

  • Pripravte si tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešajte s vajíčkom, cukrom a detskou krupicou.
    Pripravte si mrveničku. Môžete to robiť v robote, s lopatkovou metlou, ale opatrne, aby ste nevymiesili cesto, (ak by sa Vám to aj stalo, nevadí, mrveničku nastrúhajte na koláč) alebo ručne rozmrvte všetky suroviny tak, aby sa vám spojili s maslom a vznikla drobivá hmota.
    Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
    Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
    Nakysnuté cesto rozdeľte na 120 g časti, , poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia.
    Každý bochník roztlačte, naplňte tvarohovou plnkou a zabaľte do batôžka ako buchtu. Spoje dobre zatlačte a uložte spojom nadol. Rukou ich roztlačte na plocho. Stred koláča zatlačte pohárom, ktorý ste potreli múkou aby sa nelepil.
    Koláče nechajte nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 2-3 hodiny kým viditeľne neznásobia objem.
    Po nakysnutí dobre popichajte každý koláč 5-6x po celej ploche okrem okrajov, aby unikli prebytočné plyny.
    Koláče môžete plniť ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie ...) Ja som na vrch dala čučoriedkový lekvár a čučoriedky.
    Kraje koláčov potrite bielkom a vrch posypte bohato mrveničkou.
    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 30 minút. podľa typu rúry a použitého programu. Ja pečiem na teplovzduch.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Čučoriedkové koláče?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 600 g pšeničná hladká alebo chlebová múka
  • 150 g kvások (alebo 40 g droždia)
  • 170 g tučný tvaroh v kocke
  • 1 žĺtko
  • 235 g mlieko
  • 80 g maslo
  • 50-100 g cukru
  • Vanilka
  • Citronová kôra
  • Štipka soli.

Náplň

  • 500 g hrudkový tvaroh
  • 2 žĺtka
  • 2 PL detská krupica (alebo 1 balenie vanilkový puding prášok)
  • 5 PL cukor

Plnka na vrch

  • Čučoriedkový lekvár
  • 500 g čučoriedky

Posyp

  • 100 g hrubá múka
  • 100 g mandľová múka
  • 150 g maslo
  • 150 g cukor