Postup:
-
Pripravte si tvarohovú plnku. Tvaroh vymiešajte s vajíčkom, cukrom a detskou krupicou.
Pripravte si mrveničku. Môžete to robiť v robote, s lopatkovou metlou, ale opatrne, aby ste nevymiesili cesto, (ak by sa Vám to aj stalo, nevadí, mrveničku nastrúhajte na koláč) alebo ručne rozmrvte všetky suroviny tak, aby sa vám spojili s maslom a vznikla drobivá hmota.
Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na 120 g časti, , poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia.
Každý bochník roztlačte, naplňte tvarohovou plnkou a zabaľte do batôžka ako buchtu. Spoje dobre zatlačte a uložte spojom nadol. Rukou ich roztlačte na plocho. Stred koláča zatlačte pohárom, ktorý ste potreli múkou aby sa nelepil.
Koláče nechajte nakysnúť pri verzii z droždia asi 20 min., pri verzii z kvásku asi 2-3 hodiny kým viditeľne neznásobia objem.
Po nakysnutí dobre popichajte každý koláč 5-6x po celej ploche okrem okrajov, aby unikli prebytočné plyny.
Koláče môžete plniť ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie ...) Ja som na vrch dala čučoriedkový lekvár a čučoriedky.
Kraje koláčov potrite bielkom a vrch posypte bohato mrveničkou.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 30 minút. podľa typu rúry a použitého programu. Ja pečiem na teplovzduch.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 600 g pšeničná hladká alebo chlebová múka
- 150 g kvások (alebo 40 g droždia)
- 170 g tučný tvaroh v kocke
- 1 žĺtko
- 235 g mlieko
- 80 g maslo
- 50-100 g cukru
- Vanilka
- Citronová kôra
- Štipka soli.
Náplň
- 500 g hrudkový tvaroh
- 2 žĺtka
- 2 PL detská krupica (alebo 1 balenie vanilkový puding prášok)
- 5 PL cukor
Plnka na vrch
- Čučoriedkový lekvár
- 500 g čučoriedky
Posyp
- 100 g hrubá múka
- 100 g mandľová múka
- 150 g maslo
- 150 g cukor