Postup:
-
Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto a vymiesime v robote. Necháme nakysnúť než zdvojnásobí objem
Cesto rozdelíme na 5 dielov 4 rovnaké a jeden menší. Menší diel rozvaľkáme a použijeme na stužky a kvetinky, ktorými sa chlieb zdobí.
Vytvarujeme rovnaké bochníky, ktoré stočíme a pevne utiahneme. A ďalej tvarujeme.
Bochník otočiť spodkom hore a stlačiť okrúhle okraje paličkou (vareškou), akoby ste chceli na okrúhlom bochníku naznačiť štvorec.
Rohy pritlačiť k sebe, aby vznikol štvorcový bochník
Otočiť naopak a potrieť krustou, poprášiť múkou
Ozdobiť pásikmi a kvietkom, alebo hviezdičkou, ktoré sme si vyrezali z vyvaľkanej časti cesta
Nechať finálne kysnúť na linke cca 2 - 3 hodiny. (pri použití droždia len ½ hodiny)
Poprášiť práškovým cukrom
Pečieme na 225 stupňov so záparou 15 min. a ďalej bez zápary na 180 st. 20 min.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 200 g voda
- 200 gramov LM
- 200 g pšeničná múka
Ingrediencie do cesta:
- rozkvas
- 800 g Pšeničná múka hladká
- 20 g. soľ
- 150 g cukor
- 80 g. olej
- 380 g mlieko
- 10 g droždie (Voliteľné Nie je nutné. Stačí natrúsiť pri miesení do cesta. Ja som nedávala.)
Krusta na potretie:
- 120 g ražnej, alebo ryžovej múky
- 120 g vody
- 1 kopcom čajová lyžička kvásku
- 10 g cukor
- 15 g olej
- 10 g droždie (voliteľné)