Zdielať recept

Darčekový chlieb inšpirovaný receptom Josep Pascual

Tento chlebík je mierne nasladlý, mäkučký ako vatička. Ak by som veľmi hľadala, k čomu ho prirovnať, mierne sa podobá chuťou na našu vianočku, ale je oveľa jemnejší.

Postup:

  • Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto a vymiesime v robote. Necháme nakysnúť než zdvojnásobí objem

    Cesto rozdelíme na 5 dielov 4 rovnaké a jeden menší. Menší diel rozvaľkáme a použijeme na stužky a kvetinky, ktorými sa chlieb zdobí.

    Vytvarujeme rovnaké bochníky, ktoré stočíme a pevne utiahneme. A ďalej tvarujeme.

    Bochník otočiť spodkom hore a stlačiť okrúhle okraje paličkou (vareškou), akoby ste chceli na okrúhlom bochníku naznačiť štvorec.

    Rohy pritlačiť k sebe, aby vznikol štvorcový bochník

    Otočiť naopak a potrieť krustou, poprášiť múkou

    Ozdobiť pásikmi a kvietkom, alebo hviezdičkou, ktoré sme si vyrezali z vyvaľkanej časti cesta

    Nechať finálne kysnúť na linke cca 2 - 3 hodiny. (pri použití droždia len ½ hodiny)

    Poprášiť práškovým cukrom

    Pečieme na 225 stupňov so záparou 15 min. a ďalej bez zápary na 180 st. 20 min.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Darčekový chlieb inšpirovaný receptom Josep Pascual?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 200 g voda
  • 200 gramov LM
  • 200 g pšeničná múka

Ingrediencie do cesta:

  • rozkvas
  • 800 g Pšeničná múka hladká
  • 20 g. soľ
  • 150 g cukor
  • 80 g. olej
  • 380 g mlieko
  • 10 g droždie (Voliteľné Nie je nutné. Stačí natrúsiť pri miesení do cesta. Ja som nedávala.)

Krusta na potretie:

  • 120 g ražnej, alebo ryžovej múky
  • 120 g vody
  • 1 kopcom čajová lyžička kvásku
  • 10 g cukor
  • 15 g olej
  • 10 g droždie (voliteľné)