Postup:
-
1. V časti tekutiny uvarte špaldové zrno do mäkka a rozmixujte na kašu.
2. Zrnká na sucho opražte na panvici a nechajte vychladnúť.
3. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte pol hodinu prebehnúť autolýzu. V teplom období použite tekutiny z chladničky.
4. Primiešajte kvások a nechajte hodinu prebehnúť fermentolýzu.
5. Pridajte ostatné suroviny okrem zrniek a vymieste kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby a je pekne elastické. Ak je príliš horúco, dajte cesto na chvíľu schladiť do chladničky.
6. Vymiesené cesto preložte na naolejovanú dosku, ponaťahujte čo najviac na obdĺžnik tak, aby sa netrhalo a rozsypte rovnomerne po celej ploche zrniečka. Cesto zalaminujte tak, že ho preložte na tretiny zhora dolu a zdola hore a poskladajte pozdĺžne na bochník.
7. Poskladané cesto premiestnite do uzatvárateľnej nádoby, kde ho 2-5 hodín prekladajte. Čas záleží od okolitej teploty. Prekladajte tak, že v strede nadvihnite a prehoďte dopredu. Opakujte 2-3x pokiaľ sa cesto neodlepí. Toto opakujte zo všetkých 4 strán.
8. Cesto stočte do ošatky, nechajte hodinu pri izbovej teplote a dajte nakysnúť na 12 hodín do chladničky. Ak sú veľké horúčavy, cesto po stočení dajte rovno do chladničky , aby zväčšilo objem o 1/2 - 3/4. Po nakysnutí narežte
9. Pečte pri teplote 250 St.C asi 15 min. so záparou a na 200 St. C ďalších 30 min. bez zápary.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 60 g kvások
- 400 g špaldová celozrnná múka
- 170 g špaldová hladká múka
- 200 g pivo
- 200 g voda
- 1-2 PL špaldové zrno, alebo iná obilnina
- 1-2 PL zmes zrniek
- 1 čl slad
- 1 čl soľ