Zdielať recept

Dokonalý celozrnný chlieb

Postup:

  • 1. V časti tekutiny uvarte špaldové zrno do mäkka a rozmixujte na kašu.
    2. Zrnká na sucho opražte na panvici a nechajte vychladnúť.
    3. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte pol hodinu prebehnúť autolýzu. V teplom období použite tekutiny z chladničky.
    4. Primiešajte kvások a nechajte hodinu prebehnúť fermentolýzu.
    5. Pridajte ostatné suroviny okrem zrniek a vymieste kompaktné hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby a je pekne elastické. Ak je príliš horúco, dajte cesto na chvíľu schladiť do chladničky.
    6. Vymiesené cesto preložte na naolejovanú dosku, ponaťahujte čo najviac na obdĺžnik tak, aby sa netrhalo a rozsypte rovnomerne po celej ploche zrniečka. Cesto zalaminujte tak, že ho preložte na tretiny zhora dolu a zdola hore a poskladajte pozdĺžne na bochník.
    7. Poskladané cesto premiestnite do uzatvárateľnej nádoby, kde ho 2-5 hodín prekladajte. Čas záleží od okolitej teploty. Prekladajte tak, že v strede nadvihnite a prehoďte dopredu. Opakujte 2-3x pokiaľ sa cesto neodlepí. Toto opakujte zo všetkých 4 strán.
    8. Cesto stočte do ošatky, nechajte hodinu pri izbovej teplote a dajte nakysnúť na 12 hodín do chladničky. Ak sú veľké horúčavy, cesto po stočení dajte rovno do chladničky , aby zväčšilo objem o 1/2 - 3/4. Po nakysnutí narežte
    9. Pečte pri teplote 250 St.C asi 15 min. so záparou a na 200 St. C ďalších 30 min. bez zápary.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Dokonalý celozrnný chlieb?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 60 g kvások
  • 400 g špaldová celozrnná múka
  • 170 g špaldová hladká múka
  • 200 g pivo
  • 200 g voda
  • 1-2 PL špaldové zrno, alebo iná obilnina
  • 1-2 PL zmes zrniek
  • 1 čl slad
  • 1 čl soľ