Návod:
-
Deň vopred si pripravte náplň:
Parížsky krém:
200 g čokoláda
500 ml smotana na šľahanie
Smotanu zohrejte v hrnčeku, pridajte čokoládu a miešajte kým s úplne nerozpustí a smotana začne vrieť, vtedy stiahnite zo sporáka a nechajte vychladnúť a do druhého dňa uložte v chladničke. Na druhý deň vyšľahajte na tuhý krém.
Alebo Čokoládová náplň:
V 50 g masla rozpustiť 200 g tmavej čokolády. primiešať nastrúhanú pomarančovú kôru, nechajte vychladnúť a zľahka primiešajte vyšľahanú šľahačku.
Dopoludnia (v lete okolo obeda) si pripravíme rozkvas a necháme vykvasiť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Závisí od okolitej teploty, môže to trvať 4-12 hodín.
Cesto:
Večer si rozkvas rozrobte v 110 g mlieka a pridajte všetky ostatné suroviny okrem masla. Mieste 5 minút a nechajte 15-20 minút odpočívať.
Primiešajte zmäknuté maslo. Cesto mieste 10 minút do hladka. Nechajte nakysnúť 3-4 hodiny na dvojnásobok, dajte do plastovej nádoby a na noc do chladničky do rána.
Ráno cesto rozvaľkajte na 5 cm hrúbku a vykrajujte donutky s otvorom v strede. Uložte na papier na pečenie, ktorý predtým pomúčite a nechajte ešte nakysnúť zakryté potravinovou fóliou pri izbovej teplote 3-7 hodín pokiaľ sa nezväčšia na dvojnásobok. Dobré je ich trochu naolejovať, aby sa neprilepili o fóliu, ktorou ich zakryjete.
Keď donutky narastú zhruba na dvojnásobok, vysmážajte ich z obidvoch strán v oleji, ktorý ma približne teplotu 180 st.C. z každej strany približne 3-5 minút, po vysmažení ich premiestnite do nádoby vystlanej papierovou utierkou, aby vypila prebytočný tuk.
Ak chcete zdravšiu verziu, dajte ich piecť do rúry na 180 St.C. na 30-35 minút.
Nechajte ich vychladnúť a po vychladnutí naplňte pripraveným krémom, a to tak, že ich rozrežete pozdĺžne a naplníte.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g Manitioby
- 50 g. Lievito madre
- 50 g. vody
- (Rozkvas nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta.)
Cesto:
- 500 g Manitoby
- Rozkvas
- 3 vajcia
- 100 g hnedého cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
- 10 g soli
- 110 g mlieka
- vanilkový cukor
- citrónová kôra z jedného citróna
- 125 g masla
Parížsky krém:
- 200 g čokoláda
- 500 ml smotana na šľahanie
Alebo Čokoládová náplň:
- 50 g masla
- 200 g tmavej čokolády
- nastrúhaná pomarančová kôra
- vyšľahaná šľahačka