Donutky s parížskym krémov

Návod:

  • Deň vopred si pripravte náplň:

    Parížsky krém:

    200 g čokoláda

    500 ml smotana na šľahanie

    Smotanu zohrejte v hrnčeku, pridajte čokoládu a miešajte kým s úplne nerozpustí a smotana začne vrieť, vtedy stiahnite zo sporáka a nechajte vychladnúť a do druhého dňa uložte v chladničke. Na druhý deň vyšľahajte na tuhý krém.

    Alebo Čokoládová náplň:

    V 50 g masla rozpustiť 200 g tmavej čokolády. primiešať nastrúhanú pomarančovú kôru, nechajte vychladnúť a zľahka primiešajte vyšľahanú šľahačku.

    Dopoludnia (v lete okolo obeda) si pripravíme rozkvas a necháme vykvasiť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Závisí od okolitej teploty, môže to trvať 4-12 hodín.

    Cesto:

    Večer si rozkvas rozrobte v 110 g mlieka a pridajte všetky ostatné suroviny okrem masla. Mieste 5 minút a nechajte 15-20 minút odpočívať.

    Primiešajte zmäknuté maslo. Cesto mieste 10 minút do hladka. Nechajte nakysnúť 3-4 hodiny na dvojnásobok, dajte do plastovej nádoby a na noc do chladničky do rána.

    Ráno cesto rozvaľkajte na 5 cm hrúbku a vykrajujte donutky s otvorom v strede. Uložte na papier na pečenie, ktorý predtým pomúčite a nechajte ešte nakysnúť zakryté potravinovou fóliou pri izbovej teplote 3-7 hodín pokiaľ sa nezväčšia na dvojnásobok. Dobré je ich trochu naolejovať, aby sa neprilepili o fóliu, ktorou ich zakryjete.

    Keď donutky narastú zhruba na dvojnásobok, vysmážajte ich z obidvoch strán v oleji, ktorý ma približne teplotu 180 st.C. z každej strany približne 3-5 minút, po vysmažení ich premiestnite do nádoby vystlanej papierovou utierkou, aby vypila prebytočný tuk.

    Ak chcete zdravšiu verziu, dajte ich piecť do rúry na 180 St.C. na 30-35 minút.

    Nechajte ich vychladnúť a po vychladnutí naplňte pripraveným krémom, a to tak, že ich rozrežete pozdĺžne a naplníte.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Donutky s parížskym krémov?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g Manitioby
  • 50 g. Lievito madre
  • 50 g. vody
  • (Rozkvas nechajte nakysnúť na dvojnásobok a použite ďalej do cesta.)

Cesto:

  • 500 g Manitoby
  • Rozkvas
  • 3 vajcia
  • 100 g hnedého cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 10 g soli
  • 110 g mlieka
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 125 g masla

Parížsky krém:

  • 200 g čokoláda
  • 500 ml smotana na šľahanie

Alebo Čokoládová náplň:

  • 50 g masla
  • 200 g tmavej čokolády
  • nastrúhaná pomarančová kôra
  • vyšľahaná šľahačka