Postup:
-
1. Zo surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
2. Cesto nechajte nakvasiť na dvojnásobok. Môže to trvať asi 6-9 hodín v závislosti od okolitej teploty
3. Nakvasené cesto preneste na pomúčenú dosku rozdeľte na viac častí a každú časť rozgúľajte na valček, ktorý následne nakrájajte na malé kúsky. Každý kúsok, ktorý by mal mať asi 30 g. vygúľajte a vložte na plech na pečenie, ktorý ste si popredu vymastili a vysypali múkou. Taktiež ich môžete ukladať vedľa seba len tak nakrájané. Každú buchtičku potrite olejom z bokov, aby sa k sebe neprilepili a dali sa pekne oddeľovať po upečení.
4. Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny
5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 30 minút.
6. Po upečení vyberte z plechu a nechajte vychladnúť prikryté bavlnenou utierkou na mriežke.
7. Podávajte poliate krémom.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 150 g kvásku LM, alebo ražného
- 150 g vody
- 150 g pšeničnej múky
- Zmiešajte suroviny na rozkvas a nechajte nakvasiť na dvojnásobok. Použite ďalej do cesta
Suroviny:
- Nakvasený rozkvas
- 300 g polohrubej pšeničnej múky
- 150 g Špaldovej hladkej múky
- 50 g Celozrnnej pšeničnej múky
- 200 g mlieka
- 70 g cukru
- 100 g masti
- 1 celé vajíčko
- Štipka soli
- Kôra z 1 citróna
Pudingový krém:
- 600 ml mlieko
- 100 g cukor
- 3 žĺtka
- 1 vanilkový puding
- V 300 ml mlieka si rozmiešame cukor a dáme variť. V druhej polovičke si vyšľaháme žĺtka a vanilkový puding a vlejeme za stáleho miešania do horúceho mlieka. Chvíľu povaríme, než nám puding zhustne.
Šodó krém:
- 600 ml šľahačkovej smotany
- 6 žĺtkov
- Vanilkový cukor
- 80 g cukru
- Vanilkový lusk
- V robote si vyšľahajte žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom balónovou metlou až do peny. Smotanu dáte zovrieť spolu s vyškriabanými vanilkovými semienkami a pomaly ju prilievate k zmesi v robote. Stále pritom máte robot pustený. Keď je zmes dokonale prepojená a premixovaná, prelejete ju do hrnca a varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Pozor, použite vyšší hrniec, pri bublaní bude zmes prskať.