Zdielať recept

Dukátové buchtičky

Toto jedlo z detských čias snáď nikdy neomrzí. Môžete si ich pripraviť s krémom šodó, ktorý Vám nižšie popíšem, alebo jednoducho s vanilkovým pudingom.

Postup:

  • 1. Zo surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
    2. Cesto nechajte nakvasiť na dvojnásobok. Môže to trvať asi 6-9 hodín v závislosti od okolitej teploty
    3. Nakvasené cesto preneste na pomúčenú dosku rozdeľte na viac častí a každú časť rozgúľajte na valček, ktorý následne nakrájajte na malé kúsky. Každý kúsok, ktorý by mal mať asi 30 g. vygúľajte a vložte na plech na pečenie, ktorý ste si popredu vymastili a vysypali múkou. Taktiež ich môžete ukladať vedľa seba len tak nakrájané. Každú buchtičku potrite olejom z bokov, aby sa k sebe neprilepili a dali sa pekne oddeľovať po upečení.
    4. Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny
    5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 30 minút.
    6. Po upečení vyberte z plechu a nechajte vychladnúť prikryté bavlnenou utierkou na mriežke.
    7. Podávajte poliate krémom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Dukátové buchtičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g kvásku LM, alebo ražného
  • 150 g vody
  • 150 g pšeničnej múky
  • Zmiešajte suroviny na rozkvas a nechajte nakvasiť na dvojnásobok. Použite ďalej do cesta

Suroviny:

  • Nakvasený rozkvas
  • 300 g polohrubej pšeničnej múky
  • 150 g Špaldovej hladkej múky
  • 50 g Celozrnnej pšeničnej múky
  • 200 g mlieka
  • 70 g cukru
  • 100 g masti
  • 1 celé vajíčko
  • Štipka soli
  • Kôra z 1 citróna

Pudingový krém:

  • 600 ml mlieko
  • 100 g cukor
  • 3 žĺtka
  • 1 vanilkový puding
  • V 300 ml mlieka si rozmiešame cukor a dáme variť. V druhej polovičke si vyšľaháme žĺtka a vanilkový puding a vlejeme za stáleho miešania do horúceho mlieka. Chvíľu povaríme, než nám puding zhustne.

Šodó krém:

  • 600 ml šľahačkovej smotany
  • 6 žĺtkov
  • Vanilkový cukor
  • 80 g cukru
  • Vanilkový lusk
  • V robote si vyšľahajte žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom balónovou metlou až do peny. Smotanu dáte zovrieť spolu s vyškriabanými vanilkovými semienkami a pomaly ju prilievate k zmesi v robote. Stále pritom máte robot pustený. Keď je zmes dokonale prepojená a premixovaná, prelejete ju do hrnca a varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Pozor, použite vyšší hrniec, pri bublaní bude zmes prskať.