Zdielať recept

Dukátové buchtičky

Toto jedlo z detských čias snáď nikdy neomrzí. Môžete si ich pripraviť s krémom šodó, ktorý Vám nižšie popíšem, alebo jednoducho s vanilkovým pudingom.

Postup:

  • 1. Zo surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
    2. Cesto nechajte nakvasiť na dvojnásobok. Môže to trvať asi 6-9 hodín v závislosti od okolitej teploty
    3. Nakvasené cesto preneste na pomúčenú dosku rozdeľte na viac častí a každú časť rozgúľajte na valček, ktorý následne nakrájajte na malé kúsky. Každý kúsok, ktorý by mal mať asi 30 g. vygúľajte a vložte na plech na pečenie, ktorý ste si popredu vymastili a vysypali múkou. Taktiež ich môžete ukladať vedľa seba len tak nakrájané. Každú buchtičku potrite olejom z bokov, aby sa k sebe neprilepili a dali sa pekne oddeľovať po upečení.
    4. Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny
    5. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 30 minút.
    6. Po upečení vyberte z plechu a nechajte vychladnúť prikryté bavlnenou utierkou na mriežke.
    7. Podávajte poliate krémom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

24. júla 2025
“Buchtičky sú fantastické, s cestom sa dobre pracuje. Ďakujeme za úžasný recept 😊”
Zuzana

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Dukátové buchtičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g kvásku LM, alebo ražného
  • 150 g vody
  • 150 g pšeničnej múky
  • Zmiešajte suroviny na rozkvas a nechajte nakvasiť na dvojnásobok. Použite ďalej do cesta

Suroviny:

  • Nakvasený rozkvas
  • 300 g polohrubej pšeničnej múky
  • 150 g Špaldovej hladkej múky
  • 50 g Celozrnnej pšeničnej múky
  • 200 g mlieka
  • 70 g cukru
  • 100 g masti
  • 1 celé vajíčko
  • Štipka soli
  • Kôra z 1 citróna

Pudingový krém:

  • 600 ml mlieko
  • 100 g cukor
  • 3 žĺtka
  • 1 vanilkový puding
  • V 300 ml mlieka si rozmiešame cukor a dáme variť. V druhej polovičke si vyšľaháme žĺtka a vanilkový puding a vlejeme za stáleho miešania do horúceho mlieka. Chvíľu povaríme, než nám puding zhustne.

Šodó krém:

  • 600 ml šľahačkovej smotany
  • 6 žĺtkov
  • Vanilkový cukor
  • 80 g cukru
  • Vanilkový lusk
  • V robote si vyšľahajte žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom balónovou metlou až do peny. Smotanu dáte zovrieť spolu s vyškriabanými vanilkovými semienkami a pomaly ju prilievate k zmesi v robote. Stále pritom máte robot pustený. Keď je zmes dokonale prepojená a premixovaná, prelejete ju do hrnca a varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Pozor, použite vyšší hrniec, pri bublaní bude zmes prskať.