Postup:
-
1. Vymieste cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy. Vodu pridať 100 g a zvyšok prilievať postupne podľa savosti múky.
2. Oddeľte 1/3 cesta a do neho pridajte kakao a trochu vody, lebo kakaom zhustne.
3. Cesto nechajte v chladničke cez noc.
4. Ráno biele cesto vytiahnite a nechajte dokysnúť, ak treba, aby zdvojnásobilo objem.
5. Vyvaľkajte na obdĺžnik asi 40x25 cm
6. Vyvaľkajte a zalaminujte maslo tak, že si ho rozvaľkáte medzi dvoma papiermi na pečenie, asi do rozmeru 18x23 cm, odlepíte papier a vložíme na cesto, tak aby pokrývalo 2/4 v strede. Bočné strany preklopte na cesto, a v strede a po krajoch spojte, aby maslo nevytekalo.
7. Odložte do mrazničky (alebo chadničky) stuhnúť na 20 (alebo 30) minút.
8. Vyberte, rozvaľkajte opäť na rozmer 40x25 cm, a preložte na tretiny, to znamená z prava tretinu preložte smerom doprava a z ľava to isté. Vznikne trojité preloženie.
9. Dajte stuhnúť znovu do chladničky, alebo do mrazničky.
10. Vyberte, znovu rozvaľkajte a preložte na 4 časti, to znamená sprava do stretu, z ľava do stredu a ešte na polovičku. Toto je štvoritý preklad.
11. Znovu dajte schladiť do chladničky, alebo do mrazničky.
12. Ak Vám nie je postup jasný, stačí si na youtube pozrieť video ako sa prekladá pľundrové cesto.
13. Teraz finálne vyvaľkajte biele aj hnedé cesto (ktoré sme nelaminovali) na ten istý rozmer. Biele cesto potrite vodou, alebo rozšľahanými vajíčkami a naňho položte hnedé cesto. Môžete znovu dať stuhnúť do chladničky alebo mrazničky. Po vybratí z neho tvarujeme rôzne typy croissantov, alebo akékoľvek iné tvary.
14. Potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte finálne nakysnúť aby zdvojnásobili objem asi - 3 hodiny.
15. Pečiete podľa veľkosti pečiva na 220. st. C. 10min. a na 190 asi 10 min. Treba si to odsledovať, každá rúra inak pečie
16. Pripravte si glazúru na potretie tak, že zmiešame rovnaké množstvo vody, medu a cukru, a necháme 15-20 min. variť. Glazúrou potierame pečivo a croissanty.
17. Môžeme v nej veľmi krátko ovariť aj na kocky nakrájané broskyne, alebo iné ovocie, ktoré môžeme alebo plniť do croissantového pečiva, alebo použiť ako dekoráciu na vrch
18. Posypať môžete pistáciami, alebo inými orechmi, na glazúre pekne držia.
19. Pletené vrkoče jednoducho zapletiete ako vrkoč a alebo necháte rovný, alebo stočíte do kruhu ako venček.
20. Rožteky vyrežete na trojuholníky a zrolujete.
21. Kapsičky vyvaľkáte na obdĺžnik, jednu polovičku narežete a na druhú dáte náplň, narezanú časť preklopíte cez krém a na krajoch potriete vajíčkom aby sa spojili.
22. Keď chcete praclíky, narežte cesto na pásy, tie stočte do špirály a zamotajte ako praclík. Do dierok plňte čokoládový puding.
23. Venček sa tvaruje tak, že sa celý rozvaľkaný plán nareže na pásy široké asi 7 cm a dlhý asi 25 cm. Na každý pás do stredu dajte hustý puding a zaviňte. Spoje potrite trochu vodou. Ešte trochu vygúľajte, aby sa spoje spojili. Pripravte si na plech na pečenie kuchynskú papierovú utierku, na ktorú nalejte vodu, ale len toľko, aby bola utierka mokrá a voda stála tesne nad ňou. Na druhý plech si nasypte semienka sezamu, maku, alebo iné, do akých chcete venček namočiť. Celý šúľček namočte najprv do vody zo všetkých strán a potom vyváľajte v semienkach. Stočte do venčeka a narežte ako vidíte na fotke.
A mnoho ďalších tvarov a variácii.Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 500 g múka Manitoba 00, alebo hladká pšeničná 00
- 50 g cukor
- 10 g soľ
- 100 - 150 g voda (studená z chladničky)
- 5 g med
- 15 g zmäknuté maslo
- 180 g mlieko
- 150 g LM
- 250 g maslo na preklad
Na náplň:
- 2 ks vanilkové pudingy
- 2 ks čokoládové pudingy
- 1500 ml mlieko
- Uvarte si hustý vanilkový a čokoládový puding