Fánky

Fašiangy predchádzajú veľkonočnému pôstnemu obdobiu (začínajú sa na Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou). V minulosti ako aj dnes sú obdobím veselosti a hodovania, vyvrcholením ktorého je fašiangová zábava s maskami vyjadrujúcimi „svet naruby“, v ktorom sa stierali spoločenské bariéry.

V každom regióne Slovenska sa tieto tradície, jedla a zvyky líšia. Hodovanie končí pochovávaním basy. Potom už nasleduje pôstne obdobie pred Veľkou nocou, kde prečistíme organizmus a pripravíme ho na jarné obdobie. Tradičným jedlom tohto obdobia sú fánky, šišky, slaninka s klobáskou, huspenina.

Postup:

  • Zmiešame suroviny s rozkvasom a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak by bolo cesto riedke, alebo husté, treba pridať mlieko, alebo vodu, alebo naopak hladkú pšeničnú múku. Každá múka saje inak, treba sa tým riadiť. Cesto má byť hladké, nelepivé. odliepať sa od steny misy.

    Necháme nakysnúť 4 hodiny pri izbovej teplote, a potom na noc do chladničky. Ja som mala v chladničke 24 hodín a sú výborné,

    Potom ho natenko rozvaľkáme /cca 3 mm/ na pomúčenej doske a radielkom vykrajujeme obdĺžniky, štvorce ako sa nám páči. Do každého stredu narežeme otvor. Ja som urobila netradičné mašličky.

    Vyprážame na rozohriatom oleji do ružova. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Vypražené fánky necháme odkvapkať na servítkach.

    Pred podávaním ich posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Fánky?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • 150 g rozkvas (50 g voda+50 g hladká pšeničná múka+50 g kvások)
  • 150 g múka hladká
  • 150 g múka polohrubá
  • 50 - 100 g kefír (alebo 100-150 ml kyslej smotany) podľa savosti múky
  • 100 ml rum (alebo čerstvá mandarínková šťava)
  • 3 žĺtky
  • 50 g práškový cukor
  • 100 g maslo
  • 1 čl soda bicarbona
  • štipka soli