Postup
-
1. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozdelíme na tri časti. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte vodu, alebo naopak múku. Musí byť pekné vláčne.
2. Jednu časť zafarbíme čiernym kakaom, jednu hnedým kakaom a jednu necháme bez zafarbenia.
3. Zafarbené cestá budú tuhšie, pridajte 30-50 ml. vody.
4. Nechajte nakysnúť na dvojnásobok
5. Nakysnuté cestá rozdeľte na rovnaké diely asi po 150 g, utiahnite do bochníčkov a nechajte chvíľku odpočívať. Bochníčky rozvaľkajte na obdĺžniky, spodné potrite len jemne vodou, alebo postriekajte rozprašovačom. Uložte naňho druhé, znovu natrite vodou a uložte ďalšie cesto. Farby striedajte. Cestá ešte spolu trošku rozvaľkajte, len toľko aby sa spojili. Z cesta krájajte pásy, ktoré položíte na ležato na dosku farebnými pásmi nahor, rozvaľkajte a stredom prerežte tak, že na konci nechajte kúsok spojený. Vzniknú Vám dva premene, ktoré medzi sebou zapleťte a zatočte do venčeka. Môžete skúšať akékoľvek tvary.
6. Nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny. (pri verzii z droždia 20 minút)
7. Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 100 g LM (alebo 50 g droždia)
- 670 g hladkej pšeničnej múky
- 300 ml mlieka
- 200 g masla
- 1/2 čl soli
- 1 vajce
- 100 g cukru