Focaccia (fokača)

Je to v taliansku veľmi obľúbená chlebová placka. Je veľmi chutná, môžete si ju ochutiť čímkoľvek. Veľmi obľúbené sú olivy, paradajky a nemôžete vynechať stredomorské bylinky ako rozmarín, alebo oregano. Odvážnejší môžu použiť aj syr, alebo sušené paradajky. Podobná je nášmu osúchu.

Postup:

  • Kvásková verzia:
    1. Zmiešajte múku, vodu a pivo. Nechajte prebehnúť autolýzu hodinu
    2. K autolyzovanému cestu pridajte rozkvas a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu.
    3. Pridajte soľ a olej a vymieste jemné nelepivé cesto.
    4. Cesto premiestnite do nádoby, kde ho budete 4 hodiny prekladať každých 30-45 minút.
    5. Plech s rozmerom asi 45x35 cm potrieme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie.
    6. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote na dvojnásobok, alebo dáme na 12-15 hodín kysnúť do chladničky.
    7. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, posypeme bylinkami a soľou a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme olivy, paradajky, prípadne iné suroviny, ktoré ste si zvolili.
    8. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 30 minút.
    9. Po vybratí z rúry môžeme hneď potrieť olivovým olejom.

    Verzia z droždia:
    1. V miske zmiešajte vlažnú vodu a droždie.
    2. Pridajte múku a pivo a vypracujte hladké cesto.
    3. Misku prikryte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 2 hodiny.
    4. Plech s rozmerom asi 45x35 cm potrieme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie.
    5. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť asi 15-20 minút pri izbovej teplote na dvojnásobok.
    6. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, posypeme bylinkami a soľou a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme olivy, paradajky, prípadne iné suroviny, ktoré ste si zvolili.
    7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 30 minút.
    8. Po vybratí z rúry môžeme hneď potrieť olivovým olejom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Focaccia (fokača)?
Kliknutím vyberte

Rozkvas (kvásková verzia):

  • 150 g kvásku, 150 g vody, 150 g múky
  • Suroviny zmiešajte a nechajte zdvojnásobiť objem. Nakysnutý rozkvas použite ďalej do cesta.

Cesto (kvásková verzia):

  • 450 g nakysnutý rozkvas
  • 400 g Manitoba, alebo pšeničná hladká chlebová múka
  • 100 g Pšeničná celozrnná múka
  • 100 g Špaldová hladká múka
  • 230 g pivo
  • 230 g voda
  • 70 g olej
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl Soľ

Na vrch (kvásková verzia):

  • Olivy
  • Paradajky
  • Tymian
  • Rozmarín
  • Olivový olej
  • Voda
  • Hrubozrnná morská soľ

Cesto (verzia z droždia):

  • 30 g droždia
  • 550 g Manitoba, alebo pšeničná hladká chlebová múka
  • 100 g Pšeničná celozrnná múka
  • 100 g Špaldová hladká múka
  • 230 g pivo
  • 380 g voda
  • 70 g olej
  • 1 čl slad
  • 1,5 čl Soľ

Na vrch (verzia z droždia):

  • Olivy
  • Paradajky
  • Tymian
  • Rozmarín
  • Olivový olej
  • Voda
  • Hrubozrnná morská soľ