Postup:
-
Kvásková verzia:
1. Zmiešajte múku, vodu a pivo. Nechajte prebehnúť autolýzu hodinu
2. K autolyzovanému cestu pridajte rozkvas a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu.
3. Pridajte soľ a olej a vymieste jemné nelepivé cesto.
4. Cesto premiestnite do nádoby, kde ho budete 4 hodiny prekladať každých 30-45 minút.
5. Plech s rozmerom asi 45x35 cm potrieme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie.
6. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote na dvojnásobok, alebo dáme na 12-15 hodín kysnúť do chladničky.
7. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, posypeme bylinkami a soľou a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme olivy, paradajky, prípadne iné suroviny, ktoré ste si zvolili.
8. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 30 minút.
9. Po vybratí z rúry môžeme hneď potrieť olivovým olejom.Verzia z droždia:
1. V miske zmiešajte vlažnú vodu a droždie.
2. Pridajte múku a pivo a vypracujte hladké cesto.
3. Misku prikryte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 2 hodiny.
4. Plech s rozmerom asi 45x35 cm potrieme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie.
5. Cesto premiestnime na plech, roztiahneme dlaňami po celej ploche a necháme nakysnúť asi 15-20 minút pri izbovej teplote na dvojnásobok.
6. Nakysnuté cesto postriekame olivovým olejom, posypeme bylinkami a soľou a dlaňou rozotrieme po celej ploche. Prstami oboch rúk porobíme jamky po celej ploche, do ktorých naukladáme olivy, paradajky, prípadne iné suroviny, ktoré ste si zvolili.
7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 St.C. asi 30 minút.
8. Po vybratí z rúry môžeme hneď potrieť olivovým olejom.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas (kvásková verzia):
- 150 g kvásku, 150 g vody, 150 g múky
- Suroviny zmiešajte a nechajte zdvojnásobiť objem. Nakysnutý rozkvas použite ďalej do cesta.
Cesto (kvásková verzia):
- 450 g nakysnutý rozkvas
- 400 g Manitoba, alebo pšeničná hladká chlebová múka
- 100 g Pšeničná celozrnná múka
- 100 g Špaldová hladká múka
- 230 g pivo
- 230 g voda
- 70 g olej
- 1 čl slad
- 1,5 čl Soľ
Na vrch (kvásková verzia):
- Olivy
- Paradajky
- Tymian
- Rozmarín
- Olivový olej
- Voda
- Hrubozrnná morská soľ
Cesto (verzia z droždia):
- 30 g droždia
- 550 g Manitoba, alebo pšeničná hladká chlebová múka
- 100 g Pšeničná celozrnná múka
- 100 g Špaldová hladká múka
- 230 g pivo
- 380 g voda
- 70 g olej
- 1 čl slad
- 1,5 čl Soľ
Na vrch (verzia z droždia):
- Olivy
- Paradajky
- Tymian
- Rozmarín
- Olivový olej
- Voda
- Hrubozrnná morská soľ