Frgále

Tieto koláče som urobila pôvodne veľmi narýchlo z droždia, lebo som nutne potrebovala upiecť niečo dobré pre moje dievčatá na kurz a čo sa stalo?  Mali taký úspech, že si zaslúžia byť aj tu na blogu. Takže tu je recept z droždia, ale pre istotu Vám pridám aj variantu s kváskom.

Plnky môžete robiť rôzne. Môžete na ne potrebovať napríklad lekvár, mak, čučoriedky, tvaroh. – záleží od Vás, akú plnku si zvolíte. Ja som robila:

1. lekvárovo-makovú s rumom
2. lekvárovú s mandľami
3. čučoriedkovú s lekvárom
4. Slivkovo-kardamonovú – môj favorit.

1. Lekvárovo-maková plnka:
500 g slivkového lekváru
100 ml rumu
vanilka
200 g mletý mak

2. Lekvárová plnka s mandľami
500 g slivkového lekváru
100 ml rumu
vanilka
200 g nahrubo pomleté mandle

3. Čučoriedkovo – lekvárová plnka
300 g čučoriedkového lekváru
400 g čučoriedok (na vrch)
100 g rozvaľkaných keksíkov, alebo piškót (rozsypať pod lekvár)

4. Slivkovo-kardamonová plnka:
400 g nadrobno nakrájaných sliviek
300 g slivkového lekváru
2 PL kardamon
1 čl škorica
100 g rozvaľkaných keksíkov, alebo piškót (rozsypať pod lekvár)

5. Tvarohová plnka:
500 g tvarohu
100 g práškový cukor
2 žĺtky
30 g vanilkového pudingu (prášok)
100 g rozvaľkaných keksíkov, alebo piškót (zamiešať do ostatných surovín)
vanilka
muškátový orech

Postup

  • Zo všetkých surovín vypracujte kompaktné cesto. (Droždie rozdrobte priamo di misy, kde miesite cesto). Ak sa Vám zdá cesto riedke, alebo naopak husté, pridajte mlieko, alebo vodu. Záleží od múky ktorú použijete.

    Cesto nechajte nakysnúť pri drožďovej verzii asi 2-2,5 hodiny, pri verzii z kvásku asi 6-10 hodín podľa okolitej teploty a sily kvásku. Cesto musí zdvojnásobiť objem.

    Po nakysnutí cesto rozdeľte na 4 časti. každú časť vytvarujte do tvaru koláča a nechajte finálne nakysnúť pri verzii z droždia asi 15-20 min. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny podľa okolitej teploty a sily kvásku.

    V polovičke kysnutia naplňte plnkou a nechajte dokysnúť.

    Pripravte si posýpku zmiešaním surovín na hrudkovitú hmotu.

    Pred pečením potrite kraje bielkom, posypte koláč posýpkou a mandľami.

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-40 minút. Či je koláč upečený vidíte podľa farby krajov.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Frgále?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 40 g droždie (alebo 200 g LM, alebo ražného kvásku, ktorý si vopred nakŕmte pšeničnou múkou)
  • 1000 g hladkej pšeničnej múky
  • 200 g cukor
  • 650 g mlieko
  • 4 žĺtky
  • 200 g masla
  • 100 g oleja
  • kôra z citróna
  • vanilkový cukor, alebo vanilka

Mrvenička

  • 200 g práškový cukor
  • 200 g polohrubá múka
  • 200 g rozpustené maslo