Postup
-
Zo všetkých surovín vypracujte kompaktné cesto. (Droždie rozdrobte priamo di misy, kde miesite cesto). Ak sa Vám zdá cesto riedke, alebo naopak husté, pridajte mlieko, alebo vodu. Záleží od múky ktorú použijete.
Cesto nechajte nakysnúť pri drožďovej verzii asi 2-2,5 hodiny, pri verzii z kvásku asi 6-10 hodín podľa okolitej teploty a sily kvásku. Cesto musí zdvojnásobiť objem.
Po nakysnutí cesto rozdeľte na 4 časti. každú časť vytvarujte do tvaru koláča a nechajte finálne nakysnúť pri verzii z droždia asi 15-20 min. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny podľa okolitej teploty a sily kvásku.
V polovičke kysnutia naplňte plnkou a nechajte dokysnúť.
Pripravte si posýpku zmiešaním surovín na hrudkovitú hmotu.
Pred pečením potrite kraje bielkom, posypte koláč posýpkou a mandľami.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-40 minút. Či je koláč upečený vidíte podľa farby krajov.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 40 g droždie (alebo 200 g LM, alebo ražného kvásku, ktorý si vopred nakŕmte pšeničnou múkou)
- 1000 g hladkej pšeničnej múky
- 200 g cukor
- 650 g mlieko
- 4 žĺtky
- 200 g masla
- 100 g oleja
- kôra z citróna
- vanilkový cukor, alebo vanilka
Mrvenička
- 200 g práškový cukor
- 200 g polohrubá múka
- 200 g rozpustené maslo