Zdielať recept

Galetka so slivkami

Galetka je najjednoduchší a najlepší letný ovocný koláč aký poznám. Zvládne ho naozaj každý a chuť je neopísateľná.

Galetku môžete naplniť ľubovoľne. V tejto som použila slivkový lekvár vymiešaný s makom, na ktorý som naukladala slivky a posypala mrveničkou.

Ak použijete redší džem, pridajte doňho na 200 g jeden vanilkový pudingový práčok, aby stuhol pri pečení. Drobné ovocie ako čučoriedky, alebo jahody, maliny,  vopred vyváľajte v zemiakovom škrobe, lebo púšťajú veľa šťavy.

Slivky, alebo marhule ukladajte strednou časťou nahor, aby sa šťava pri pečení odparila.

Recept je na dve galetky

Postup:

  • Suroviny na cesto v robote, alebo ručne vymieste do hladkej kompaktnej hmoty a uložte na noc do chladničky, kde Vám vydrží i pár dní.
    Po vytiahnutí z chladničky cesto rozdeľte na dve časti a na plechu, priamo na papieri na pečenie, ktorý ste si pomúčili roztlačte rukami a vyvaľkajte valčekom do kruhu asi 35 -40 cm podľa veľkosti plechu.
    Cesto je lepivé a mastné ako cesto na linecké koláčiky. Preto pracujte rýchlo, aby sa veľmi neroztopilo.

    Rozmiešajte si lekvár s makom a lekvárovo-makovú plnku rozotrite po celej ploche okrem okraja asi 5 cm, ktorý sa po naplnení prehne cez náplň.

    Urobte si mrveničku tak, že ručne budete spájať uvedené suroviny a miesiť do sypkej hrudkovitej konzistencie.

    Po vytvarovaní posypte mrveničkou a kraje potrite bielkom.

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 30-35 min. Po upečení nechajte vychladnúť a stuhnúť na plechu.

    Galetka je krehký koláč, krájajte ju opatrne.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Galetka so slivkami?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 300 g studené maslo
  • 100 g cukor
  • 500 g pšeničná hladká, alebo špaldová múka
  • 50 g studená voda
  • 50 g nemletý mak (môžete vynechať)

Náplň

  • 2 kg slivky
  • 400 g slivkový lekvár
  • 200 g mletý mak

Mrvenička

  • 250 g maslo
  • 250 g hrubá, alebo polohrubá múka
  • 200 g cukor