Postup:
-
Suroviny na cesto v robote, alebo ručne vymieste do hladkej kompaktnej hmoty a uložte na noc do chladničky, kde Vám vydrží i pár dní.
Po vytiahnutí z chladničky cesto rozdeľte na dve časti a na plechu, priamo na papieri na pečenie, ktorý ste si pomúčili roztlačte rukami a vyvaľkajte valčekom do kruhu asi 35 -40 cm podľa veľkosti plechu.
Cesto je lepivé a mastné ako cesto na linecké koláčiky. Preto pracujte rýchlo, aby sa veľmi neroztopilo.Rozmiešajte si lekvár s makom a lekvárovo-makovú plnku rozotrite po celej ploche okrem okraja asi 5 cm, ktorý sa po naplnení prehne cez náplň.
Urobte si mrveničku tak, že ručne budete spájať uvedené suroviny a miesiť do sypkej hrudkovitej konzistencie.
Po vytvarovaní posypte mrveničkou a kraje potrite bielkom.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 30-35 min. Po upečení nechajte vychladnúť a stuhnúť na plechu.
Galetka je krehký koláč, krájajte ju opatrne.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 300 g studené maslo
- 100 g cukor
- 500 g pšeničná hladká, alebo špaldová múka
- 50 g studená voda
- 50 g nemletý mak (môžete vynechať)
Náplň
- 2 kg slivky
- 400 g slivkový lekvár
- 200 g mletý mak
Mrvenička
- 250 g maslo
- 250 g hrubá, alebo polohrubá múka
- 200 g cukor