Galette des Rois

Francúzsky trojkráľový koláč Galette des Rois. Je to koláč s príbehom.
6. január je sviatkom zjavenia u nás sviatok Troch kráľov. Novonarodenému Ježiškovi sa prichádzajú pokloniť traja králi. Každý nesie iný dar. Zlato, myrhu a kadidlo. Táto tradícia má svoj pôvod v Matúšovom evanjeliu, kde sa spomínajú traja mudrci z východu, ktorí – vedení zvláštnou hviezdou na oblohe prichádzajú k Ježiškovi.
U nás je 6. január predzvesťou konca vianočných sviatkov. V niektorých náboženstvách je tento deň sviatkom významnejším ako naše Vianoce a v tento deň sa deťom dávajú darčeky.
Galette des Rois sa pečie najmä vo Francúzsku a ďalších krajinách. Do koláča sa zapeká malá figúrka kráľa, (feve), (môže to byť aj fazuľka, alebo mandľa). Koláč sa krája na toľko kúskov, koľko je hostí pri stole a jeden kúsok navyše a to je “časť panny Márie”, alebo “časť dobrého pána”, pre prvého chudobného ktorý pôjde okolo. Komu sa ujde kúsok koláča s figúrkou sa stáva le roi (kráľ), alebo la reine (kráľovná), nasadí si korunu a má po celý deň privilégiá kráľa a ostatní mu musia slúžiť.
Ak si ho chcete urobiť, pripravte si zatiaľ lístkové alebo plundrové cesto. Nájdete ho u mňa na blogu niekolko druhov, ktoré nájdete v kolónke Pečenie v článku: Lístkové cesto, Pľundrové cesto a Croissanty
alebo si kúpte lístkove cesto ale takú tú nevyvaľkanú tehličku 2 ks (600 g)

Postup:

  • Plnka:
    Vymiešajte maslo s cukrom do peny a pridajte všetky ostatné suroviny, ktoré spolu vymiešajte. Plnku použite do koláča.

    Ďalej:
    Ak robíte Pľundrové, alebo lístkové cesto podľa receptu na blogu, vo finále ho rozdeľte na dve časti.
    Ak kupujete hotové lístkové cesto, pokračujte podľa postupu nižšie.
    Jednu časť rozvaľkajte do kruhu podľa formy na pečenie, s 2 cm väčším priemerom.
    Na túto časť natrite plnku s vynechaním 2 cm po obvode, ktoré natrite bielkom a zakryte druhou časťou vyvaľkanou do kruhu.
    Kraje vylomte dohora po celom obvode.
    Stred koláča môžete tupou hranou noža ozdobiť oblúkovými čiarami aby pripomínal korunu.
    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 30 minút do zlatohneda.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Galette des Rois?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 600 g pľundrové alebo lístkové cesto

Plnka:

  • 300 g pomletých mandlí
  • 3 vajcia
  • 300 g maslo
  • 150 g cukor
  • 50 ml rum
  • Citrónová kôra