Zdielať recept

Granola

Nedávno som do TV Markíza do Telerána pripravila veľa Granoly z ktorej sme robili pohárikové dezerty a snacky na sladko aj slano ako inšpiráciu na chutné jedlo na výlety, prázdniny, dovolenky, k vode alebo na hory ktoré zasýti a výborne chutí. Základom bola Granola akú si v žiadnom obchode nekúpite plná tých najlepších orechov, ovocia, čokolády alebo karamelu. Vypečená do chrumkava, sladká aj slaná.Sladkú granolu použijete jednoducho na rôzne raňajkové kaše, jogurty, pudingy, alebo si z nej pripravíte podobné dezerty ako na fotkách.Slaná granola je vynikajúca na šaláty, namiesto krutonov do polievky, na dozdobenie jedál, alebo jednoducho len tak chrúmať pri telke. Verte, že zmizne rýchlosťou blesku 🙂 Granolu som robila s pridaním kvásku, ale môžete ho vynechať. Ak pridate kvasok, treba aby bol nakrmeny na riedko raznou mukou. Slúži nám na to, aby boli väčšie tie chrumkavé hrudky ako spojivo, ktoré nám ich pekne zlepí, alebo ho môžete pridať najmä vtedy, keď máte prebytky kvásku.

K základnej Orechovej Granole môžete pridať:
Na Lotus karamelovú Granolu 1 balenie rozdrobených lotus keksíkov, 500 g nadrobno nakrájaných Krowiek, alebo iných mäkkých karameliek
Na ovocnú Granolu:
Lyofilizované ovocie. hrozienka alebo iné sušené ovocie, biela čokoláda
Na kokosovú granolu:
Kokosové lupienky, strúhaný kokos, rozdrobené kokosové sušienky
Na čokoládovú Granolu:
150 g mliečna čokoláda, 150 g horká čokoláda, 150 g biela čokoláda

Postup

  • V miske zmiešajte kvas, med, orechové maslá, bielka, (pri slanej verzii aj koreniny, olej, soľ)
    Tekutú zmes prelejte na zmes orechov a ovsených vkločiek a dobre premiešajte, rozprestrite na plechy v hrúbke asi 4 cm a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 St.C.
    Po každých 10 minútach premiešajte.
    Pečte zhruba 30-40 min. podľa toho ako chcete mať orechy opečené.
    Nechajte vychladnúť v zatvorenej rúre do druhého dňa.
    K základnej Orechovej Grnaole primiešajte ďalšie suroviny, prípadne si môžete nechať len základnú.
    Skladujte v uzatvorenej nádobe.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Granola?
Kliknutím vyberte

Sladká orechová Granola

  • 1000 g ovsené vločky
  • 1300 g zmes orechov a semienok (200 g nasekané mandle, 100 g tekvicové semienka, 200 g kešu, 100 g pistácie, 100 g mandľové lupienky, 150 g vlašské orechy, 200 g mix semiačok, 150 g lieskovce, 100 g chia)
  • 6 ks bielka
  • 800 g med
  • 500 g orechové maslo (ja som použila kešu - kokos od Powerlogy), alebo kokosový olej
  • 500 g ražný kvások (môžete vynechať, ale pridajte 100 g med a 2 bielka)

Slaná Granola

  • 800 g Ovsené alebo iné vločky
  • 1200 g zmes semienok a orechov: ( 200 g nasekané lieskovce, 150 g vlašské orechy, 100 g mandle sekané, 150 g celé lieskovce, 100 g pistácie, 400 g zmes semienok, 100 g sezam)
  • 2 PL med
  • 350 g mandľové maslo alebo iné orechové maslo
  • 200 g pistáciové maslo ( alebo kokosový olej)
  • 5 ks bielka
  • 100 g olivový olej
  • 500 g ražný kvas (môžete vynechať, ale pridajte 4 bielka)
  • Zmes byliniek a korenín podľa chuti. Ja som použila provensálske bylinky a koreninovú zmes Olivy+paradajky
  • 50 g soľ