Postup:
-
1. Zmiešajte múku s tekutinami a kváskom a nechajte 30-60 min. postáť.
2. Pridajte ostatné suroviny a vypracujte vláčne cesto, ktoré sa odliepa od misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže kysnúť pri izbovej teplote v závislosti od ročného obdobia 7-12 hodín, alebo nechajte 4-6 hodín vonku a na noc dajte dokysnúť do chladničky.
4. Po nakysnutí na dvojnásobok vytvarujte žemle, pouťahujte a nechajte znovu nakysnúť na dvojnásobok.
5. Nakysnuté žemle potrite žĺtkom, narežte a posypte sezamom.
6. Pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 25-30 minút na 180 St.C. Ak ich chcete mať viac chrumkavé, dobu si upravte podľa Vašej rúry a potreby.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 150 g celozrnna Manitoba Aida 3.3, alebo polohrubá múka
- 250 g manitoba, alebo chlebova T650
- 230 g mlieko
- 25 g maslo
- 70 g LM
- 1 čl.med
- 1 čl soľ