Guľaté žemličky

Silvestrovské žemličky musia byť špecialne. Vyzerajú ako gule na stromček a sú ako obláčik

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a kváskom a nechajte 30-60 min. postáť.
    2. Pridajte ostatné suroviny a vypracujte vláčne cesto, ktoré sa odliepa od misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Môže kysnúť pri izbovej teplote v závislosti od ročného obdobia 7-12 hodín, alebo nechajte 4-6 hodín vonku a na noc dajte dokysnúť do chladničky.
    4. Po nakysnutí na dvojnásobok vytvarujte žemle, pouťahujte a nechajte znovu nakysnúť na dvojnásobok.
    5. Nakysnuté žemle potrite žĺtkom, narežte a posypte sezamom.
    6. Pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 25-30 minút na 180 St.C. Ak ich chcete mať viac chrumkavé, dobu si upravte podľa Vašej rúry a potreby.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Guľaté žemličky?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 150 g celozrnna Manitoba Aida 3.3, alebo polohrubá múka
  • 250 g manitoba, alebo chlebova T650
  • 230 g mlieko
  • 25 g maslo
  • 70 g LM
  • 1 čl.med
  • 1 čl soľ