Zdielať recept

Čokoládové Hot Cross Buns

Na čokoládové Hot cross buns, som sa nechala influensnúť Mykolom. Už roky sa na ne chystám, ale tieto ma dostali. Je to horúca buchta s krížom Korenistá sladká buchtička, ktorá sa zvyčajne pečie z cesta s kandizovaným a sušeným ovocím. Na vrchu buchiet je kríž, ktorý symbolizuje ukrižovanie Krista. Tradične sa jedáva na Veľký piatok v Anglicku, Írsku, Austrálii, Indii, Novom Zélande, Južnej Afrike a niektorých štátoch Ameriky a Kanady.
Žemľa označuje koniec pôstu a horúci kríž má obrazný význam kríža predstavujúceho ukrižovanie Ježiša a korenie vo vnútri predstavuje korenie používané na jeho zabalzamovanie
Na niektorých miestach sa jedia po celý rok.(wikipédia)
Tieto sú netradičné čokoládové, ale neskutočne dobré.

Postup:

  • Múku zmiešajte s koreninami a vymieste s kváskom, cukrom, mliekom, vajcom a kakaom na hladké cesto. Keď sa suroviny spoja, mieste asi 10 minút a začnite pridávať po kúskoch maslo.
    Ku koncu pridajte nasekanú čokoládu, citrónovú a pomarančovú kôru. Cesto necháme prikryté v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na rovnaké diely.
    Do každého dielu vložíme 2 kocky čokolády, zabalíme a utiahneme do bochníčka. Ukladáme na plech na pečenie vedľa seba.
    Necháme 2-3 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.)
    Po nakysnutí ozdobte buchty pastou pomocou cukrárenského vrecka. Pastu si vyrobíte jednoducho vymiešaním surovín.
    Pečte v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30-35 minút do zlatohneda.
    Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet cukrovým rozvarom, ktorý si urobíme tak, že vodu s cukrom zahrievame až pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nakoniec pridáme vanilku. Rozvarom potierame buchty a necháme trochu vychladnúť na mriežke
    Dobrú chuť želá Petronela Burianova

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Čokoládové Hot Cross Buns?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 200 g LM (alebo ražného kvásku) vopred nakŕmeného a narasteného na dvojnásobok
  • 700 g múka
  • 130 g cukor
  • 360-370 g mlieko
  • 1 vajce
  • 120 g maslo
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 citrónový cukor
  • 6 g škorica
  • 1/4 čl mletého muškátového orechu
  • 1/2 čl mletý zázvor
  • 5 ks drvený hrebíček
  • 1 čl kardamon
  • citrónová kôra
  • pomarančová kôra
  • vanilka
  • 40 g kakao
  • 100 g čokoládové slzy, alebo nasekaná čokoláda

Cukrový rozvar

  • 50 g cukor
  • 50 g voda
  • vanilková esencia

Pasta na krížiky

  • 150 g múky
  • 120 g vody

Náplň

  • Biela a tmavá čokoláda