Zdielať recept

Hot Cross Buns

Na čokoládové Hot cross buns, som sa nechala influensnúť Mykolom. Už roky sa na ne chystám, ale tieto ma dostali. Je to horúca buchta s krížom Korenistá sladká buchtička, ktorá sa zvyčajne pečie z cesta s kandizovaným a sušeným ovocím. Na vrchu buchiet je kríž, ktorý symbolizuje ukrižovanie Krista. Tradične sa jedáva na Veľký piatok v Anglicku, Írsku, Austrálii, Indii, Novom Zélande, Južnej Afrike a niektorých štátoch Ameriky a Kanady.
Žemľa označuje koniec pôstu a horúci kríž má obrazný význam kríža predstavujúceho ukrižovanie Ježiša a korenie vo vnútri predstavuje korenie používané na jeho zabalzamovanie
Na niektorých miestach sa jedia po celý rok.(wikipédia)
Tieto sú netradičné čokoládové, ale neskutočne dobré.

Postup:

  • Múku zmiešajte s koreninami a vymieste s kváskom, cukrom, mliekom, vajcom a kakaom na hladké cesto. Keď sa suroviny spoja, mieste asi 10 minút a začnite pridávať po kúskoch maslo.
    Ku koncu pridajte nasekanú čokoládu, citrónovú a pomarančovú kôru. Cesto necháme prikryté v mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.
    Vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na rovnaké diely.
    Do každého dielu vložíme 2 kocky čokolády, zabalíme a utiahneme do bochníčka. Ukladáme na plech na pečenie vedľa seba.
    Necháme 2-3 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.)
    Po nakysnutí ozdobte buchty pastou pomocou cukrárenského vrecka. Pastu si vyrobíte jednoducho vymiešaním surovín.
    Pečte v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30-35 minút do zlatohneda.
    Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet cukrovým rozvarom, ktorý si urobíme tak, že vodu s cukrom zahrievame až pokiaľ sa cukor nerozpustí. Nakoniec pridáme vanilku. Rozvarom potierame buchty a necháme trochu vychladnúť na mriežke
    Dobrú chuť želá Petronela Burianova

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Hot Cross Buns?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 200 g LM (alebo ražného kvásku) vopred nakŕmeného a narasteného na dvojnásobok
  • 700 g múka
  • 130 g cukor
  • 360-370 g mlieko
  • 1 vajce
  • 120 g maslo
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 citrónový cukor
  • 6 g škorica
  • 1/4 čl mletého muškátového orechu
  • 1/2 čl mletý zázvor
  • 5 ks drvený hrebíček
  • 1 čl kardamon
  • citrónová kôra
  • pomarančová kôra
  • vanilka
  • 40 g kakao
  • 100 g čokoládové slzy, alebo nasekaná čokoláda

Cukrový rozvar

  • 50 g cukor
  • 50 g voda
  • vanilková esencia

Pasta na krížiky

  • 150 g múky
  • 120 g vody

Náplň

  • Biela a tmavá čokoláda