Postup
-
1. Vypracujeme tukové cesto zo schladeného masla, ktoré nakrájame na malé kocky, aby sa čo najskôr dalo zamiesiť s múkou. Tukové cesto, zabalíme a dáme schladiť do chladničky.
2. Vypracujeme aj vodové cesto a necháme prikryté oddychovať 20 minút.
3. Vodové cesto rozvaľkáme na štvorec.
4. Tukové cesto trochu rozvaľkáme do veľkosti, aby sa na kosoštvorec dalo uložiť na vodové cesto. Všetky rohy vodového cesta preložíme na tukové cesto a týmto ho zabalíme akoby do obálky. Všetky spoje stlačíme.
5. Zabalené cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a poskladáme na 3x ako keď skladáme papier do obdĺžnikovej obálky.
6. Poskladané cesto dáme do chladničky odpočinúť na 30 min.
7. Vychladené cesto rozvaľkáme a poskladáme na 4 x a to tak, že sprava preložíme 1/4 cesta do stredu, Zľava preložíme 1/4 cesta znovu do stredu a ešte raz preložme na polovičku.
8. Necháme vychladiť v chladničke 30 minút
9. Skladanie zopakujte ešte 1-2xCesto rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky, ktoré natrieme nátierkou. Na každú obdĺžnik na jednu polovičku položíme párok, V druhej polovičke narežeme otvory a cesto preložíme cez párok. Kraje dobre zatlačíme.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 30 minút.
Ja som plnila domácou paprikovou nátierkou a posypala domácimi bylinkami. Boli úžasné.
Recept na nátierku:
500 červená mäsitá paprika
100 g chilli alebo feferonky (kto nechce pikantnú, vynechá)
150 g cibuľa
60 g očistené paradajky
1 väčšia mrkva
1 väčší petržlen
50-100 g cukor kryštálový (záleží od toho aké sladké papriky a paradajky máte)
50 ml ocot
30 ml olej
3 strúčiky cesnaku
1 PL soliVšetky suroviny očistite a nakrájajte na malé kúsky a na oleji poduste. Keď je zmes zmäknutá, rozmixujte ponorným mixerom a duste pomaly do zhustnutia. Môže to trvať asi 2 hodiny.
Ochutnajte, ak treba ešte doslaďte, alebo dosoľte.
Naplňte do pohárikov, dobre uzatvorte a otočte dolu hlavou, aby sa uzatvorili.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Tukové Cesto:
- 500 g maslo
- 200 g múka hladká špeciál
Vodové cesto
- 300 g múka hladká špeciál
- 2 žĺtka
- 10 g ocot
- 100 g voda
Náplň
- párky
- papriková nátierka