Zdielať recept

Karamelové jabĺčka

Čo na ne hovoríte? Jabľčka z lásky upečené, z lásky darované. A je v nich úžasná plnka z jabĺčok zo záhradky od Beatky.
V rámci výzvy #darujjablcko som upiekla túto dobrotu. Pre všetkých dobrých ľudí ktorí chcú potešiť seniorov a nielen ich, vo svojom okolí nižšie pridávam recept. Pridajte sa, upečte túto dobrotu a urobte radosť v tejto zlej dobe niekomu v okolí. Čoraz častejšie vidím smútok v očiach ľudí ze mi je z toho smutno. Poďme to aspoň kvapkou zmeniť a urobiť svet krajším touto maličkosťou. Podeľte sa s nami uverejnite fotku v príbehu a označte hastagy
#darujjablcko
#darujjablicko
#pomahajmesi
#spolutodame
#radostvociach
#kvaskyjednejplavovlasky
Tešim sa na každý jeden Váš príspevok a verím , že sa do výzvy zapojíte. Buďme k sebe dobrí a pomáhajme si.

Recept na cesto som použila n moju Najjemnejšiu Vianočku ktorú najdete na blogu s malými úpravami:

Postup

  • Vymieste hladké cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok.

    Pripravte si plnku:
    Na masle poduste na drobno nakrájané jablká do mäkka. Podlejte vodou tak aby bola asi 2 cm pod povrchom jabĺk.
    Keď sú mäkké, rozmixujte ponorným mixérom, pridajte pudingové prášky, orechy a brusnice a uvarte na hustú hmotu

    Nakysnuté cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí.
    8 častí rozvaľkajte na kruhy a jednu časť budete mať na stopky a lístky.
    Na 4 kruhy dajte kôpku z plnky, rozotrite k okrajom tak, že v strede necháte kopček a prekryjete druhým kruhom. vidličkou stlačte kraje k sebe, vytvarujte jabĺčko, a pridajte lístok a stopu.

    Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a 15-20 min. pri verzii z droždia.

    Pred pečením potrite bielkom

    Pečte pri teplote 180 st.c. 25-30 min. vo vopred vyhriatej rúre.

    Dobrú chuť a veľa dobrých skutkov

    Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Karamelové jabĺčka?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 100 g LM (alebo 20 g droždia
  • 410 g hladká pšeničná múka
  • 1 žĺtko (bielko na potretie po nakysnutí pred pečením)
  • 100 g šľahačková smotana
  • 120 g voda
  • 20 g olej
  • 75 g cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z citróna
  • štipka soli
  • 1 čl mletá škorica

Plnka

  • 10 stredných jabĺk
  • 250 g masla
  • 3 karamelové pudingové prášky
  • 300 g mleté orechy
  • 2 PL Škorica
  • 2 - 3 PL Kardamon
  • 1 PL perníkové korenie
  • 100 g tmavý trstinový cukor
  • Brusnice alebo hrozienka