Postup
-
Vymieste hladké cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok.
Pripravte si plnku:
Na masle poduste na drobno nakrájané jablká do mäkka. Podlejte vodou tak aby bola asi 2 cm pod povrchom jabĺk.
Keď sú mäkké, rozmixujte ponorným mixérom, pridajte pudingové prášky, orechy a brusnice a uvarte na hustú hmotuNakysnuté cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí.
8 častí rozvaľkajte na kruhy a jednu časť budete mať na stopky a lístky.
Na 4 kruhy dajte kôpku z plnky, rozotrite k okrajom tak, že v strede necháte kopček a prekryjete druhým kruhom. vidličkou stlačte kraje k sebe, vytvarujte jabĺčko, a pridajte lístok a stopu.Nechajte finálne nakysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a 15-20 min. pri verzii z droždia.
Pred pečením potrite bielkom
Pečte pri teplote 180 st.c. 25-30 min. vo vopred vyhriatej rúre.
Dobrú chuť a veľa dobrých skutkov
Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 100 g LM (alebo 20 g droždia
- 410 g hladká pšeničná múka
- 1 žĺtko (bielko na potretie po nakysnutí pred pečením)
- 100 g šľahačková smotana
- 120 g voda
- 20 g olej
- 75 g cukor
- 1 vanilkový cukor
- kôra z citróna
- štipka soli
- 1 čl mletá škorica
Plnka
- 10 stredných jabĺk
- 250 g masla
- 3 karamelové pudingové prášky
- 300 g mleté orechy
- 2 PL Škorica
- 2 - 3 PL Kardamon
- 1 PL perníkové korenie
- 100 g tmavý trstinový cukor
- Brusnice alebo hrozienka