Jablkové dvojfarebné ružičky

Môžete si ich urobiť z lístkového cesta, ktoré je opísané v samostatnom článku na blogu, alebo z pľundrového cesta.

Tento recept vychádza z #Pascualmethod, ktorú som sa naučila na kurze v Barcelone. Suroviny som prispôsobila našim múkam a podmienkam.

Postup:

  • 1. Vymieste cesto, ktoré sa bude odliepať od stien misy. Vodu pridať 100 g a zvyšok prilievať postupne podľa savosti múky.

    2. Oddeľte 1/3 cesta a do neho pridajte kakao a trochu vody, lebo kakaom zhustne.

    3. Cesto nechajte v chladničke cez noc.

    4. Ráno biele cesto vytiahnite a nechajte dokysnúť, ak treba, aby zdvojnásobilo objem.

    5. Vyvaľkajte na obdĺžnik asi 40x25 cm

    6. Vyvaľkajte a zalaminujte maslo tak, že si ho rozvaľkáte medzi dvoma papiermi na pečenie, asi do rozmeru 18x23 cm, odlepíte papier a vložíme na cesto, tak aby pokrývalo 2/4 v strede. Bočné strany preklopte na cesto, a v strede a po krajoch spojte, aby maslo nevytekalo.

    7. Odložte do mrazničky (alebo chadničky) stuhnúť na 20 (alebo 30) minút.

    8. Vyberte, rozvaľkajte opäť na rozmer 40x25 cm, a preložte na tretiny, to znamená z prava tretinu preložte smerom doprava a z ľava to isté. Vznikne trojité preloženie.

    9. Dajte stuhnúť znovu do chladničky, alebo do mrazničky.

    10. Vyberte, znovu rozvaľkajte a preložte na 4 časti, to znamená sprava do stretu, z ľava do stredu a ešte na polovičku. Toto je štvoritý preklad.

    11. Znovu dajte schladiť do chladničky, alebo do mrazničky.

    12. Ak Vám nie je postup jasný, stačí si na youtube pozrieť video ako sa prekladá pľundrové cesto.

    13. Teraz finálne vyvaľkajte biele aj hnedé cesto (ktoré sme nelaminovali) na ten istý rozmer. Biele cesto potrite vodou, alebo rozšľahanými vajíčkami a naňho položte hnedé cesto. Môžete znovu dať stuhnúť do chladničky alebo mrazničky.

    14. Jablkové ružičky vytvoríte tak, že si narežete pásiky široké asi 1,5 -2 cm, dlhé asi 15-20 cm (Záleží aké veľké formičky v ktorých ich chcete piecť máte).

    15. Jabĺčka si nakrájate na tenké asi 0,5 mm plátky, necháte chvíľku v rúre pri 150 st. zmäknúť a ukladáte ich na pásik tak aby sa prekrývali a oblúčik vytŕčal na jednej strane. Pásik spolu s jabĺčkami zrolujete a vložíte do muffinovej formičky

    15. Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny.

    17. Pečte podľa veľkosti pečiva na 220. st. C. 10min. a na 190 asi 10 min. Treba si to odsledovať, každá rúra inak pečie.

    18. Pripravte si glazúru na potretie tak, že zmiešate rovnaké množstvo vody, medu a cukru, a necháte 15-20 min. variť. Či je hotová zistíte, keď si do nej namočíte prst a dva prsty spojíte a oddelíte. Ak sa glazúra medzi prstami začína ťahať, tak už je pripravená. Glazúrou potierame pečivo po upečení.

    19. Posypať môžete pistáciami, alebo inými orechmi, na glazúre pekne držia.

    20. Na jablkové ružičky môžete rozmixovať takto ovarené ovocie a cukrárskym vreckom na vrch urobiť čiapočku.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jablkové dvojfarebné ružičky?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 500 g múka Manitoba 00, alebo hladká pšeničná 00
  • 50 g cukor
  • 10 g soľ
  • 100 - 150 g voda (studená z chladničky)
  • 5 g med
  • 15 g zmäknuté maslo
  • 180 g mlieko
  • 150 g LM
  • 250 g maslo na preklad

Na náplň:

  • 2 ks vanilkové pudingy
  • 800 ml mlieko
  • Uvarte si hustý puding