Jablkovo-karamelový koláč

Jeseň nám ešte dáva zvyšky ovocia, ktoré dozrieva na stromoch. Na tento koláč som dostala krásne malé bio jabĺčka od Beátky. Sú tak dobré, že mi až bolo ľúto ich piecť. Ale keď som hotový koláč ochutnala, prestala som ľutovať. Je úžasne lahodný a šťavnatý, a určite by ste ho mali vyskúšať. Môžete si ho upiecť kváskový aj z droždia.

Postup

  • Zo surovín na cesto si vymieste nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť pri izbovej teplote. Mne kyslo dosť pomaly, robila som ho dvakrát a vždy mi to trvalo 12 hodín. Môže to byť spôsobené obsahom tuku v ceste. Ak použijete droždie, upravte kvasenie na 2-3 hodiny. Cesto musí zdvojnásobiť objem.

    Pripravte si plnku. Jablká nakrájajte na malé kocky a na masle ich poduste. Keď sa Vám začnú pripaľovať, prilejte vodu. Hotový kompót rozmixujte a primiešajte puding a orechy, cukor a koreniny. Za stáleho miešania priveďte k varu a miešajte do zhustnutia.

    Nakysnuté cesto rozvaľkajte na tenko na o niečo väčší rozmer, ako je plech na pečenie. Umiestnite ho na plech vystlaný papierom, tak, že kraje vystávajú z plechu von. Natrite plnkou a vystávajúce kraje zrolujte a vytvorte tak okraje koláča.

    Cesto nechajte finálne kysnúť zakryté pri izbovej teplote 2-4 hodiny. Závisí od okolitej teploty. V zime to môže byť aj 5 hodín. Pri verzii z droždia asi 20 min.

    Na plnku uložte jablká a posypte ich vanilkovým alebo karamelovým cukrom. Okraje potrite bielkom a tiež ich bohato posypte cukrom. Nebojte sa posypať naozaj hojne, cukor na nich príjemne skaramelizuje.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 35 minút do zhnednutia krajov.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jablkovo-karamelový koláč?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 570 g špaldová hladká múka
  • 260 g kryštálový cukor
  • 250 g mlieko
  • 150 g maslo
  • 70 g žĺtka
  • 3 lyžice nemletého maku
  • 150 g LM (kto nekváskuje, pridá 20 g droždia a upraví časy kysnutia)

Plnka

  • 10 ks nastrúhaných stredne veľkých jabĺk
  • 250 g mletých orechov
  • 50-100 g cukor, záleží od toho aké sladké máte jablká
  • 2 karamelové pudingy (prášok)
  • škorica
  • kardamon
  • vanilka

Na vrch:

  • 10 očistených rozpolených a na tenké plátky nakrájaných jabĺk

Na posyp

  • vanilkový, alebo karamelový cukor
  • mandlové plátky