Postup:
-
Zo surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré sa musí celkom odliepať od stien misy. Miesenie môže trvať asi 25 minút.
Po 10 minútach miesenia si oddeľte 1/3 cesta, pridajte kakao (od oka) a pár lyžíc mlieka, alebo vody, nakoľko kakao urobí cesto tuhšie) Po vymiesení nechajte cesto nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to asi 8-10 hodín. Záleží od teploty ktorú máte v miestnosti. v lete to môže byť i polovičný čas.
Po nakysnutí si cesto premiestnite na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdeľte na 80 g diely, ktoré poprekladajte, utiahnite do bochníčkov a nechajte chvíľku oddýchnuť aby povolili.
Vygúľajte pramene dlhé asi 30 cm, stočte vždy dva a dva do špirály, obtočte ich okolo bochníčka, koniec zahnite dospodu, aby sa pri pečení nerozplietli. Poukladajte ich na papierom vystlaný plech a nechajte nakysnúť 3 hodiny (čas je orientačný, závisí od okolitej teploty. ja som mala 21 St.C)
Po nakysnutí ich potrite bielkom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 St.C asi 25-30 minút do zlata.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie
- Pšeničný rozkvas: 120 g LM + 130 g pšeničná múka + 130 g voda rozkvas nechať zdvojnásobiť objem pri izbovej teplote teraz v zime asi 8 - 10 hodín.
Cesto:
- 380 g hotový rozkvas
- 900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
- 380 ml mlieka
- 100 g oleja
- 150 g cukor