Zdielať recept

Jednoduchý Vidiecky chlieb

Jednoduchý vidiecky chlieb bez námahy aj pre zaneprázdnených s jednoduchým postupom nenáročným na čas a prípravu. Pečený v rúre so záparou. Zvládne ho naozaj každý.
Postup pečenia tohto chleba je vhodný aj v letných horúčavách, keď treba čo najskôr schladiť cesto aby nám neprekyslo.
Ak máte ešte menej času, skráťte autolýzu na hodinu, alebo stačí, ak ho urobíte zo špaldovej múky (ja mám najradšej Pernerku) a vtedy môžete autolýzu skrátiť na 20 min. a fermentolýzu na 30 min. A výsledok bude tiež výborný.
V lete keď je veľmi horúco je vhodné prvú polovičku autolýzy urobiť v chladnička a kvások použiť tak isto z chladničky. Fermentolýzu skráťte na hodinu, aby Vám cesto neprekyslo.

Postup:

  • 17.00 zmiešajte vodu s múkou a nechajte prebehnúť autolýzu 2 hodiny
    19.00 Pridajte kvások a nechajte prebehnúť fermentolýzu hodinu
    20.00 vymieste cesto (trvá to asi 8-10 min.), zalaminujte, dajte do nádoby a pri izbovej teplote preložte 2-3x. V letných horúčavách cesto rovno vložte do chladničky a preklady robte tak, že ho vytiahnete, preložíte a vložíte späť

    Cesto nechajte v chladničky kysnúť do rána.
    Ráno vyberte z chladničky, ak cesto nenakyslo dostatočne, preložte ho a nechajte dokysnúť.
    Stočte do ošatky a nechajte ďalej kysnúť v ošatke v chladničke 10-12 hod., alebo nechajte nakysnúť pri izbovej teplote.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 250 St.C so záparou, alebo v uzatvorenej nádobe ktorú ste nechali riadne vyhriať (liatinovú až 40 min.) 15 min., a ďalších 30 min. bez zápary, alebo v odokrytej nádobe pri 200 St.C.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jednoduchý Vidiecky chlieb?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 500 g pšeničná chlebová múka T650, alebo Manitoba
  • 400 g voda
  • 50 g kvások LM, alebo ražný
  • 1čl soľ
  • 1 čl slad