Jemná brioška s náplňou

 

 

Postup:

  • Verzia z droždia:

    Ingrediencie

    250 g pšeničnej hladkej múky
    250 g pšeničnej polohrubej múky
    125 ml mlieka
    125 ml vody
    50 gramov masla
    50 g cukru
    40 g droždie
    2 vajíčka
    štipka soli

    Plnenka 1:

    Jahodový, malinový, marhuľový, hruškový lekvár

    Plnka 2:

    200 gramov čokolády, 100 gramov masla, 100 gramov cukru, 2 PL kakaa.

    Nad parou nechajte roztopiť čokoládu s maslo. Pridajte kakao a cukor, premiešajte a následne nechajte vychladnúť.

    Plnka 3:

    150 g masla, 100 g cukru, 200 g orechov, škorica, kardamon, 3-4 PL kakao

    Nechajte rozpustiť maslo, primiešajte cukor, škoricu, kardamon a kakao a nechajte vychladnúť.

    Postup:

    V teplom mlieku necháme roztopiť maslo a cukor a do vychladnutého vlažného primiešame droždie a necháme nakysnúť asi 15-20 minút.

    K rozkvasenému droždiu primiešame ostatné suroviny a vymiesime kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa nám odliepa od stien nádoby. Môže to trvať v robote i 25 minút. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok 1,5 – 2 hodiny.

    Cesto po nakysnutí premiestnime na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžník hrubý asi 0,5cm.

    Na rozvaľkané cesto rozotrieme džem, alebo inú plnku. Cesto zrolujeme ako závin a v strede pozdĺžne rozrežeme tak, že na konci necháme asi 2 cm spojené, nerozrezané a vzniknú nám dve nožičky, ktoré medzi sebou zapletieme. Zavinieme do venca a vložíme do vymastenej okrúhlej tortovej, alebo inej formy, ktorú sme vopred vymastili a vysypali múkou. Vo forme necháme finálne nakysnúť 30 minút.

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote cca 180°C cca 45 minút.

    Verzia z kvásku:

    Ingrediencie

    250 g pšeničnej hladkej múky
    250 g pšeničnej polohrubej múky
    125 ml mlieka
    125 ml vody
    50 gramov masla
    50 g cukru
    100 g kvásku Lievito madre, alebo 1 PL ražného kvásku
    2 vajíčka
    štipka soli

    Plnenka 1:

    Jahodový, malinový, marhuľový, hruškový lekvár

    Plnka 2:

    200 gramov čokolády, 100 gramov masla, 100 gramov cukru, 2 PL kakaa.

    Nad parou nechajte roztopiť čokoládu s maslo. Pridajte kakao a cukor, premiešajte a následne nechajte vychladnúť.

    Plnka 3:

    150 g masla, 100 g cukru, 200 g orechov, škorica, kardamón, 3-4 PL kakao

    Nechajte rozpustiť maslo, primiešajte cukor, škoricu, kardamón a kakao a nechajte vychladnúť.

    Postup:

    Zo surovín vymiesime kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odiepa od misy. Môže to trvať i 25 minút. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok 8-10 hodín. V lete to môže byť menej. Cesto po nakysnutí premiestnime na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžník hrubý asi 0,5cm.

    Na rozvaľkané cesto rozotrieme džem, alebo inú plnku. Cesto zrolujeme ako závin a v strede pozdĺžne rozrežeme tak, že na konci necháme asi 2 cm spojené, nerozrezané a vzniknú nám dve nožičky, ktoré medzi sebou zapletieme. Zavinieme do venca a vložíme do vymastenej okrúhlej tortovej, alebo inej formy, ktorú sme vopred vymastili a vysypali múkou. Vo forme necháme finálne nakysnúť 3 hodiny

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote cca 180°C cca 45 minút.

Recenzie receptu

19. mája 2020
“Výborný recept, skúšala som drožďovú verziu, polovica džem, polovica nutela, cesto je krásne a jemné ”
Magda

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jemná brioška s náplňou?
Kliknutím vyberte

Verzia z droždia:

  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g pšeničnej polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 125 ml vody
  • 50 gramov masla
  • 50 g cukru
  • 40 g droždie
  • 2 vajíčka
  • štipka soli

Verzia z kvásku:

  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g pšeničnej polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 125 ml vody
  • 50 gramov masla
  • 50 g cukru
  • 100 g kvásku Lievito madre, alebo 1 PL ražného kvásku
  • 2 vajíčka
  • štipka soli

Plnenka 1:

  • Jahodový, malinový, marhuľový, hruškový lekvár

Plnka 2:

  • 200 gramov čokolády, 100 gramov masla, 100 gramov cukru, 2 PL kakaa.

Plnka 3:

  • 150 g masla, 100 g cukru, 200 g orechov, škorica, kardamón, 3-4 PL kakao