Postup:
-
Verzia z droždia:
Ingrediencie
250 g pšeničnej hladkej múky
250 g pšeničnej polohrubej múky
125 ml mlieka
125 ml vody
50 gramov masla
50 g cukru
40 g droždie
2 vajíčka
štipka soliPlnenka 1:
Jahodový, malinový, marhuľový, hruškový lekvár
Plnka 2:
200 gramov čokolády, 100 gramov masla, 100 gramov cukru, 2 PL kakaa.
Nad parou nechajte roztopiť čokoládu s maslo. Pridajte kakao a cukor, premiešajte a následne nechajte vychladnúť.
Plnka 3:
150 g masla, 100 g cukru, 200 g orechov, škorica, kardamon, 3-4 PL kakao
Nechajte rozpustiť maslo, primiešajte cukor, škoricu, kardamon a kakao a nechajte vychladnúť.
Postup:
V teplom mlieku necháme roztopiť maslo a cukor a do vychladnutého vlažného primiešame droždie a necháme nakysnúť asi 15-20 minút.
K rozkvasenému droždiu primiešame ostatné suroviny a vymiesime kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa nám odliepa od stien nádoby. Môže to trvať v robote i 25 minút. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok 1,5 – 2 hodiny.
Cesto po nakysnutí premiestnime na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžník hrubý asi 0,5cm.
Na rozvaľkané cesto rozotrieme džem, alebo inú plnku. Cesto zrolujeme ako závin a v strede pozdĺžne rozrežeme tak, že na konci necháme asi 2 cm spojené, nerozrezané a vzniknú nám dve nožičky, ktoré medzi sebou zapletieme. Zavinieme do venca a vložíme do vymastenej okrúhlej tortovej, alebo inej formy, ktorú sme vopred vymastili a vysypali múkou. Vo forme necháme finálne nakysnúť 30 minút.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote cca 180°C cca 45 minút.
Verzia z kvásku:
Ingrediencie
250 g pšeničnej hladkej múky
250 g pšeničnej polohrubej múky
125 ml mlieka
125 ml vody
50 gramov masla
50 g cukru
100 g kvásku Lievito madre, alebo 1 PL ražného kvásku
2 vajíčka
štipka soliPlnenka 1:
Jahodový, malinový, marhuľový, hruškový lekvár
Plnka 2:
200 gramov čokolády, 100 gramov masla, 100 gramov cukru, 2 PL kakaa.
Nad parou nechajte roztopiť čokoládu s maslo. Pridajte kakao a cukor, premiešajte a následne nechajte vychladnúť.
Plnka 3:
150 g masla, 100 g cukru, 200 g orechov, škorica, kardamón, 3-4 PL kakao
Nechajte rozpustiť maslo, primiešajte cukor, škoricu, kardamón a kakao a nechajte vychladnúť.
Postup:
Zo surovín vymiesime kompaktné nelepivé cesto, ktoré sa odiepa od misy. Môže to trvať i 25 minút. Cesto necháme nakysnúť na dvojnásobok 8-10 hodín. V lete to môže byť menej. Cesto po nakysnutí premiestnime na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na obdĺžník hrubý asi 0,5cm.
Na rozvaľkané cesto rozotrieme džem, alebo inú plnku. Cesto zrolujeme ako závin a v strede pozdĺžne rozrežeme tak, že na konci necháme asi 2 cm spojené, nerozrezané a vzniknú nám dve nožičky, ktoré medzi sebou zapletieme. Zavinieme do venca a vložíme do vymastenej okrúhlej tortovej, alebo inej formy, ktorú sme vopred vymastili a vysypali múkou. Vo forme necháme finálne nakysnúť 3 hodiny
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote cca 180°C cca 45 minút.
Recenzie receptu
Verzia z droždia:
- 250 g pšeničnej hladkej múky
- 250 g pšeničnej polohrubej múky
- 125 ml mlieka
- 125 ml vody
- 50 gramov masla
- 50 g cukru
- 40 g droždie
- 2 vajíčka
- štipka soli
Verzia z kvásku:
- 250 g pšeničnej hladkej múky
- 250 g pšeničnej polohrubej múky
- 125 ml mlieka
- 125 ml vody
- 50 gramov masla
- 50 g cukru
- 100 g kvásku Lievito madre, alebo 1 PL ražného kvásku
- 2 vajíčka
- štipka soli
Plnenka 1:
- Jahodový, malinový, marhuľový, hruškový lekvár
Plnka 2:
- 200 gramov čokolády, 100 gramov masla, 100 gramov cukru, 2 PL kakaa.
Plnka 3:
- 150 g masla, 100 g cukru, 200 g orechov, škorica, kardamón, 3-4 PL kakao