Jemné čokoládovo-čokoládové Brownies

Onedlho začne sezóna jahôd a už sa teším, ako ich budem používať do mnohých receptov. V záhrade ich mám tento rok nasadených naozaj veľa a preto som nadšená z funkcie sušenie v mojej rúre Bosch, ktorú som vyskúšala na sušenie jahôd do tohto receptu. V lete ju určite využijem na sušenie všetkých druhov ovocia. Najlepšie na tom je to, že si môžete ovocie usušiť ako chcete. Ja mám najradšej trošku mäkšie také, aby nebolo celkom vysušené, a zachovala sa jeho chuť, takže si ho viem týmto spôsobom urobiť ako mi vyhovuje. A čo môže byť lepšie ako čokoláda a jahody a k tomu možno kopček zmrzliny!? Tak si upečte toto dokonalé Brownies a budete v čokoládovo-jahodovom nebi.

Ak robíte verziu z kvásku, urobte si rozkvas zo 100 g kvásku, 100 g vody a 100 g múky. Zmiešajte a nechajte nakysnúť na dvojnásobok

Ak nekváskujete, alebo chcete urobiť koláč rýchlejšie,  použite namiesto kvásku 1 prášok do pečiva, ale nezabudnite do cesta pridať 100 g smotany (namiesto vody z rozkvasu) a 100 g múky, ktoré sú v kváskovej verzii v rozkvase.

Postup

  • Nasucho opražte na panvici orechy.

    Vo vodnom kúpeli si rozpustíte maslo, čokoládu a cukor a nechajte vychladnúť tak, aby bola vlažná a nestuhla. Metličkou po jednom primiešajte žĺtka, preosiatu múku s kakaom, pomleté orechy, sušené jahody, smotanu a soľ

    Zmes premiestnite do robota a vymieste spolu s rozkvasom. (Ak robíte nekváskovú verziu, tento krok vynechajte)

    Pridajte 200 g nasekanú čokoládu, nasekané opražené orechy.

    Cesto premieste a nalejte do nádoby, v ktorej budete piecť. Do zmesi zatlačte jahody na stojato tak, aby ½ vytŕčala nad povrchom, alebo ich pozdĺžne rozrežte na polovičku a na ležato zatlačte do cesta.

    Nechajte nakysnúť 5-6 hodín, pokiaľ nezväčší objem. Nebude to ako u bežných kváskových ciest, nakoľko v dezerte je málo múky.

    Pečieme na 180 st. c. 35-40 minút. (Brownies má byť v strede jemne neprepečené, aby ste si vychutnali mäkkú chuť čokolády)

    Po upečení vyklopte z formy. Ja som mala formu na vrchu ktorej bola priehlbina na plnku, ktorú som naplnila čokoládovým hustým pudingom, poliala čokoládou a dozdobila jahodami. Brownies treba nechať stuhnúť a podávať so zmrzlinou, alebo šľahačkou.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jemné čokoládovo-čokoládové Brownies?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 300 g čokoláda
  • 250 g maslo
  • 250 g hladká pšeničná múka
  • 200 g žĺtka
  • 300 g tmavý cukor (ja som použila kokosový)
  • 120 g kakao
  • 20 g sušené jahody
  • 100 g mleté orechy
  • 100 ml smotana
  • 200 g nasekaná čokoláda
  • ½ čl soľ
  • 1 PL kardamom (môžete vynechať)
  • 2 hrste nadrobno nasekané vlašské + lieskové orechy nasucho opražené na panvici
  • 1 prášok do pečiva (ak nerobíte kváskovú verziu)
  • 300 g rozkvas (ak robíte verziu z kvásku)

Po upečení na poliatie

  • 150 ml vaječný alebo čokoládový koňak

Poleva

  • 200 ml smotana
  • 300-400 ml čokoláda

Voliteľné

  • Uvarený čokoládový puding (pod čokoládovú polevu)

Na dokončenie

  • 500-750 g čerstvé jahody