Postup:
-
Kvásková verzia:
Pripravte si rozkvas zo 150 g kvásku + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.
Nechajte ho nakysnúť na dvojnásobok a použite do cesta.
Cesto:
450 g Pripravený rozkvas
400 g hladkej pšeničnej múky
1,5 lyžice bravčovej masti
70 g masla izbovej teploty
120 g kryštálového cukru
75 ml. mlieka
štipka soli
2 lyžice rumu
3 žĺtky
citrónová kôraZ uvedených surovín pripravíme hladké lesklé nelepivé cesto, ktoré s nám odliepa od misy robota. Miesime asi 20-25 minút, pokiaľ sa celkom neodliepa aj od dna.
Po vymiesení cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. (pri izbovej teplote 21 St.C. mi to trvalo asi 10 hodín.
Nakysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm a vykrajujeme koláče s priemerom 5-6 cm. Dosku si dobre pod cesto pomúčte, inak sa Vám po vykrojení budú koláčiky sťahovať.
Vykrojené koláčik poukladajte na plech na pečenie. Na klasický plech sa ich zmestí 20.
V každom koláčiku urobte lyžičkou, alebo prstami priehlbinku a naplňte plnkou.
Nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny zakryté fóliou.
Pečte pri teplote 180 St.C asi 30 minút Sledujte si ich, ku koncu už rýchlo tmavnú.
Verzia z droždia:
Pripravte si kvások z 50 g droždia, 1 lyžice cukru a 100 ml mlieka. Nechajte v teple nakysnúť asi 20 minút a použite nižšie do cesta.
Cesto:
150 g pripravený kvások
550 g hladkej pšeničnej múky
1,5 lyžice bravčovej masti
70 g masla izbovej teploty
120 g kryštálového cukru
50 g droždia
125 ml. mlieka
štipka soli
2 lyžice rumu
3 žĺtky
citrónová kôraZ uvedených surovín pripravíme hladké lesklé nelepivé cesto, ktoré s nám odliepa od misy robota. Miesime asi 20-25 minút, pokiaľ sa celkom neodliepa aj od dna.
Po vymiesení cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Asi 2 hodiny.
Nakysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm a vykrajujeme koláče s priemerom 5-6 cm. Dosku si dobre pod cesto pomúčte, inak sa Vám po vykrojení budú koláčiky sťahovať.
Vykrojené koláčik poukladajte na plech na pečenie. Na klasický plech sa ich zmestí 20.
V každom koláčiku urobte lyžičkou, alebo prstami priehlbinku a naplňte plnkou. Nechajte ešte asi 15-20 minút kysnúť
Pečte pri teplote 180 St.C asi 30 minút Sledujte si ich, ku koncu už rýchlo tmavnú.
Plnky:
Maková:
250 g zomletého maku zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.
Tvarohová:
2 vaničky hrudkového jemného tvarohu zmiešajte s 20 g zmäknutého masla, 2 žĺtkami, vanilkovým cukrom, s trochou citrónovej kôry. Rozmixujte ponorným mixerom do polohladkej hmoty.
Orechová:
250 g zomletých orechov, alebo mandlí zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.
Lekvárová:
použite 200-400 g hustého slivkového lekváru.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Kvásková verzia:
- Rozkvas zo 150 g kvásku + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.
Cesto (kvásková verzia):
- 450 g Pripravený rozkvas
- 400 g hladkej pšeničnej múky
- 1,5 lyžice bravčovej masti
- 70 g masla izbovej teploty
- 120 g kryštálového cukru
- 75 ml. mlieka
- štipka soli
- 2 lyžice rumu
- 3 žĺtky
- citrónová kôra
Verzia z droždia:
- Kvások z 50 g droždia, 1 lyžice cukru a 100 ml mlieka
Cesto (verzia z droždia):
- 150 g pripravený kvások
- 550 g hladkej pšeničnej múky
- 1,5 lyžice bravčovej masti
- 70 g masla izbovej teploty
- 120 g kryštálového cukru
- 50 g droždia
- 125 ml. mlieka
- štipka soli
- 2 lyžice rumu
- 3 žĺtky
- citrónová kôra
Plnky:
- Maková: 250 g zomletého maku, 100 ml. mlieka, 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu
- Tvarohová: 2 vaničky hrudkového jemného tvarohu , 20 g zmäknutého masla, 2 žĺtka, vanilkový cukor, trocha citrónovej kôry
- Orechová: 250 g zomletých orechov, alebo mandlí, 100 ml. mlieka, 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu
- Lekvárová: 200-400 g hustého slivkového lekváru