Jemné slávnostné minikoláčiky

Recept na tieto úžasné koláčiky som hľadala už dlho. Jedla som ich minulý rok na svadbe a od vtedy mi nedajú pokoj. Tak som sa včera do nich pustila a sú viac ako úžasné. Chuťou pripomínajú Moravské koláče, ale svojou veľkosťou dovoľujú aby ste ochutnali z každého jeden ( a pri jednom určite nezostanete) Sú delikátne a jemné a ocenia ich hostia na akejkoľvek oslave, alebo pri príležitosti akéhokoľvek sviatku.

Preto Vám prinášam hneď dve verzie.

Postup:

  • Kvásková verzia:

    Pripravte si rozkvas zo 150 g kvásku + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.

    Nechajte ho nakysnúť na dvojnásobok a použite do cesta.

    Cesto:

    450 g Pripravený rozkvas
    400 g hladkej pšeničnej múky
    1,5 lyžice bravčovej masti
    70 g masla izbovej teploty
    120 g kryštálového cukru
    75 ml. mlieka
    štipka soli
    2 lyžice rumu
    3 žĺtky
    citrónová kôra

    Z uvedených surovín pripravíme hladké lesklé nelepivé cesto, ktoré s nám odliepa od misy robota. Miesime asi 20-25 minút, pokiaľ sa celkom neodliepa aj od dna.

    Po vymiesení cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. (pri izbovej teplote 21 St.C. mi to trvalo asi 10 hodín.

    Nakysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm a vykrajujeme koláče s priemerom 5-6 cm. Dosku si dobre pod cesto pomúčte, inak sa Vám po vykrojení budú koláčiky sťahovať.

    Vykrojené koláčik poukladajte na plech na pečenie. Na klasický plech sa ich zmestí 20.

    V každom koláčiku urobte lyžičkou, alebo prstami priehlbinku a naplňte plnkou.

    Nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny zakryté fóliou.

    Pečte pri teplote 180 St.C asi 30 minút Sledujte si ich, ku koncu už rýchlo tmavnú.

    Verzia z droždia:

    Pripravte si kvások z 50 g droždia, 1 lyžice cukru a 100 ml mlieka. Nechajte v teple nakysnúť asi 20 minút a použite nižšie do cesta.

    Cesto:

    150 g pripravený kvások
    550 g hladkej pšeničnej múky
    1,5 lyžice bravčovej masti
    70 g masla izbovej teploty
    120 g kryštálového cukru
    50 g droždia
    125 ml. mlieka
    štipka soli
    2 lyžice rumu
    3 žĺtky
    citrónová kôra

    Z uvedených surovín pripravíme hladké lesklé nelepivé cesto, ktoré s nám odliepa od misy robota. Miesime asi 20-25 minút, pokiaľ sa celkom neodliepa aj od dna.

    Po vymiesení cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Asi 2 hodiny.

    Nakysnuté cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm a vykrajujeme koláče s priemerom 5-6 cm. Dosku si dobre pod cesto pomúčte, inak sa Vám po vykrojení budú koláčiky sťahovať.

    Vykrojené koláčik poukladajte na plech na pečenie. Na klasický plech sa ich zmestí 20.

    V každom koláčiku urobte lyžičkou, alebo prstami priehlbinku a naplňte plnkou. Nechajte ešte asi 15-20 minút kysnúť

    Pečte pri teplote 180 St.C asi 30 minút Sledujte si ich, ku koncu už rýchlo tmavnú.

    Plnky:

    Maková:

    250 g zomletého maku zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.

    Tvarohová:

    2 vaničky hrudkového jemného tvarohu zmiešajte s 20 g zmäknutého masla, 2 žĺtkami, vanilkovým cukrom, s trochou citrónovej kôry. Rozmixujte ponorným mixerom do polohladkej hmoty.

    Orechová:

    250 g zomletých orechov, alebo mandlí zalejte so 100 ml. mlieka, pridajte 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu a nechajte celkom vychladnúť.

    Lekvárová:

    použite 200-400 g hustého slivkového lekváru.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jemné slávnostné minikoláčiky?
Kliknutím vyberte

Kvásková verzia:

  • Rozkvas zo 150 g kvásku + 150 g vody + 150 g hladkej pšeničnej múky.

Cesto (kvásková verzia):

  • 450 g Pripravený rozkvas
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 1,5 lyžice bravčovej masti
  • 70 g masla izbovej teploty
  • 120 g kryštálového cukru
  • 75 ml. mlieka
  • štipka soli
  • 2 lyžice rumu
  • 3 žĺtky
  • citrónová kôra

Verzia z droždia:

  • Kvások z 50 g droždia, 1 lyžice cukru a 100 ml mlieka

Cesto (verzia z droždia):

  • 150 g pripravený kvások
  • 550 g hladkej pšeničnej múky
  • 1,5 lyžice bravčovej masti
  • 70 g masla izbovej teploty
  • 120 g kryštálového cukru
  • 50 g droždia
  • 125 ml. mlieka
  • štipka soli
  • 2 lyžice rumu
  • 3 žĺtky
  • citrónová kôra

Plnky:

  • Maková: 250 g zomletého maku, 100 ml. mlieka, 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu
  • Tvarohová: 2 vaničky hrudkového jemného tvarohu , 20 g zmäknutého masla, 2 žĺtka, vanilkový cukor, trocha citrónovej kôry
  • Orechová: 250 g zomletých orechov, alebo mandlí, 100 ml. mlieka, 3 lyžice cukru, 50 g masla, trochu rumu
  • Lekvárová: 200-400 g hustého slivkového lekváru