Zdielať recept

Jemné žemle

Postup:

  • Vypracovať kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť na dvojnásobok.

    Vytvarujeme bochníky zhruba 180 - 200 g, utiahneme a necháme odpočívať 20 min. zakryté utierkou. Vytvarujeme akýkoľvek tvar. Ja som vyvaľkala 3 bochníky na asi 20 cm pramene a zaplietla tučný vrkoč.

    Finálne necháme nakysnúť 3 hodiny.

    Potrieme bielkom, alebo celým rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa želania semiačkami.

    Pečieme prvých 10 min. pri teplote 240 st. C. a ďalších 30 min. pri teplote 180 st.C.

Recenzie receptu

2. júna 2020
“vynikajuce, s cestom sa velmi dobre pracuje, odporucam...”
Danielka

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jemné žemle?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 150 g LM alebo lyžica ražného kvásku
  • 150 g Manitoba, alebo hladká pšeničná múka T 650 alebo 0
  • 150 g voda

Tanzhong:

  • 200 g mlieko
  • 40 g Manitoba
  • (V mlieku sa rozmies múka a zohrieva sa za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor aby sa nevytvorili hrudky.)

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • Vychladnutý Tanzong
  • 250 g Špaldová hladká Pernerka
  • 50 g Celozrnná jednozrnka (alebo CZ Raž)
  • 600 g Manitoba (alebo pšeničná hladká T650, alebo 0)
  • 4 lyžice oleja
  • 350 g mlieko
  • 60 g voda
  • Sladenka
  • soľ

Na posyp:

  • Sezam