Jogurtové placky

Môžete jesť k akejkoľvek polievke takto upečené nasucho na panvici, alebo ich môžete potrieť olivovým olejom s cesnakom a sú výborným doplnkom ku grilovačke, k šalátu, alebo len tak na zahryznutie. Dokonca ich môžete plniť ako žemľu šunkou, alebo syrom. Využitie majú veľmi široké, tak smelo na ne. Sú mäkké a chutné

Postup:

  • Kvásková verzia:

    1. Vymieste kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby a je pekne elastické

    2. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 8 hodín. (čas je orientačný)

    3. Nakysnuté cesto rozdeľte na 150 g bochníčky a nechajte 20 min. odpočívať.

    4. Bochníčky vyvaľkajte na placky a opekajte z oboch strán na panvici pokiaľ nestmavnú a mierne sa nafúknu.

    Verzia z droždia:

    1. Pripravte si kvások zmiešaním droždia s mliekom a lyžičkou cukru, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 min.

    2. Z kvásku a ostatných surovín vymieste kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien nádoby a je pekne elastické

    3. Cesto nechajte nakysnúť na dvojnásobok asi 2 hodiny. (čas je orientačný)

    4. Nakysnuté cesto rozdeľte na 150 g bochníčky a nechajte 5 min. odpočívať.

    5. Bochníčky vyvaľkajte na placky a opekajte z oboch strán na panvici pokiaľ nestmavnú a mierne sa nafúknu.

    Po upečení môžete nechať suché, alebo potrieť olivovým olejom s cesnakom.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jogurtové placky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas - verzia z kvásku:

  • Rozkvas ( 100 g kvások, 100 g pšeničná hladká múka, 100 g voda)
  • Suroviny zmiešame a necháme nakysnúť na dvojnásobok.

Cesto - verzia z kvásku:

  • 300 g nakysnutý rozkvas
  • 950 g hladkej múky
  • 400 g vody
  • 300 g grécky jogurt
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice oleja

Kvások - verzia z droždia:

  • 100 g mlieko, 40 g droždia, lyžička cukru

Cesto - verzia z droždia:

  • Nakysnutý kvások
  • 1050 g hladkej múky
  • 400 g vody
  • 300 g grécky jogurt
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice oleja