Postup:
-
1. Z uvedených surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré nechajte po vymiesení prikryté nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
2. Nakysnuté cesto si rozdeľte na rovnaké časti. Aké veľké záleží od toho, na čo ich budete namotávať.
3. Formy na pečenie vymastite a vysypte dobre múkou. Každú časť vygúľate na samostatný valček, ktorý omotáte okolo formy. Kraje zastrčte dospodu, aby sa vám nerozplietli.
4. Formy s cestom oprite šikmo o okraj na hlbokom plechu na pečenie tak, aby sa cesto nedotýkalo dna, aby bol trdelník vo vzduchu. a nechajte finálne kysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a asi 20 min. pri verzii z droždia. Ja som použila formy tvaru kornútka, ktoré pri kysnutí stáli.
5. Po nakysnutí trdelník potrite bielkom a vygúľajte v nasekaných orechoch.
6.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút. Počas pečenia ich otáčame, aby sa poriadne opiekli z každej strany.
Po upečení posypať práškovým, vanilkovým cukrom, alebo škoricou.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 50 g kvások LM, alebo 20 g droždia
- 200 g Manitoba, alebo chlebová T650 múka
- 200 g Polohrubá múka
- 150 g mlieko
- 70 g grécky jogurt
- 30 g cukor
- 30 g olej
- 1 žĺtok
- Štipka soli
- Vanilkový cukor
Na potretie:
- Vaječné bielka
Na posyp:
- Nahrubo nasekané orechy a cukor