Jogurtový trdelník

Trdelník môžete robiť klasicky, bez náplne, alebo ho naplniť ako ja. Na letnú, alebo detskú párty je to úžasné pohostenie. Ja mám formy v tvare kornútka, ale ak máte tie klasické, ľahko naplníte aj tie, len dovnútra na spodok vložte okrúhly piškot, alebo inú sušienku, ktorá vám spodok uzatvorí, aby náplň nevytiekla.

Postup:

  • 1. Z uvedených surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré nechajte po vymiesení prikryté nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
    2. Nakysnuté cesto si rozdeľte na rovnaké časti. Aké veľké záleží od toho, na čo ich budete namotávať.
    3. Formy na pečenie vymastite a vysypte dobre múkou. Každú časť vygúľate na samostatný valček, ktorý omotáte okolo formy. Kraje zastrčte dospodu, aby sa vám nerozplietli.
    4. Formy s cestom oprite šikmo o okraj na hlbokom plechu na pečenie tak, aby sa cesto nedotýkalo dna, aby bol trdelník vo vzduchu. a nechajte finálne kysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a asi 20 min. pri verzii z droždia. Ja som použila formy tvaru kornútka, ktoré pri kysnutí stáli.
    5. Po nakysnutí trdelník potrite bielkom a vygúľajte v nasekaných orechoch.
    6.. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút. Počas pečenia ich otáčame, aby sa poriadne opiekli z každej strany.
    Po upečení posypať práškovým, vanilkovým cukrom, alebo škoricou.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Jogurtový trdelník?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 50 g kvások LM, alebo 20 g droždia
  • 200 g Manitoba, alebo chlebová T650 múka
  • 200 g Polohrubá múka
  • 150 g mlieko
  • 70 g grécky jogurt
  • 30 g cukor
  • 30 g olej
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli
  • Vanilkový cukor

Na potretie:

  • Vaječné bielka

Na posyp:

  • Nahrubo nasekané orechy a cukor