Judášky

Je to najmäkšie a najsladšie pečivko Veľkonočných sviatkov, ale môžete si ho upiecť hocikedy. Je také jemné, že sa rozplýva na jazyku a nechcete ho prehltnúť, aby ste si ešte chvíľu vychutnali jeho chuť. Je to pečivo z bielej múky a medu rôznych tvarov a veľkostí. Podľa kresťanského výkladu symbolizujú povraz na ktorom sa Judáš obesil potom čo zradil Ježiša.

Postup:

  • V hnetači zmiešajte tekutiny s rozkvasom a múkou. Keď sú spojené, pridajte striedavo vajíčka, žĺtka, cukor a med. Keď sú suroviny celkom zapracované, pridajte maslo a nakoniec soľ, citrónovú kôru a muškátový oriešok a mieste pokiaľ sa cesto celkom neodliepa od dna misy. Práve tento krok je moje tajomstvo nadýchaného a mäkkého pečiva.

    Cesto nechajte nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem.

    Po nakysnutí vytvarujte požadované tvary a nechajte finálne nakysnúť 3 hodiny.

    Potrite bielkom v ktorom ste rozšľahali trochu mlieka.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35 minút do zlatova.

    Judášky sa po upečení potierajú medovou glazúrou, ktorú si pripravíte tak, ze zmiešate rovnaké diely vody, cukru a medu, privediete k varu a necháte chvíľku vyredukovať.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Judášky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g LM, alebo iného kvásku+ 100 g hladkej pšeničnej múky + 100 g vody
  • (Zmiešajte suroviny a nechajte zdvojnásobiť objem.)

Cesto:

  • 300 g nakvasený rozkvas
  • 900 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 165 g plnotučného mlieka
  • 165 g smotany na šľahanie
  • 200 g cukru
  • 50 g medu
  • 150 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 5 g soli
  • Citrónová kôra
  • Muškátový oriešok