Zdielať recept

Kamutovo-ražné bosniaky

Keď som začala piecť v spolupráci s www.bionákupy.sk z prastarých múk, mala som z nich trochu obavu, ale musím povedať, že sú to tie najúžasnejšie múky, s akými som pracovala. Nielen prastaré múky z mlyna Antico Molino Rosso v Taliansku, ale všetky ich múky mleté na kamennom mlyne sú vo vysokej BIO kvalite a môžete ich navzájom kombinovať s prastarými múkami. Tieto bosniaky sú znovu z tejto múky. Samozrejme si ich ale môžete urobiť aj z inej múky, ak práve nemáte túto.

Základom je mať dobre vedený a pred pečením nakŕmený kvások, ktorý narástol na dvojnásobok a je pripravený na pečenie.

Postup:

  • 1. Zmiešajte kamutovú, pšeničnú a špaldovú múku s tekutinou a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť hodinu autolýzu.

    2. Pridajte ražnú múku a kvások, zamieste tak, aby sa všetky suroviny spojili a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a slad a cesto mieste tak dlho aby bolo dostatočne elastické. Pozor ale na premiesenie.

    4. Následne cesto 2 hodiny prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote

    5. Ďalej cesto môžete dať kysnúť na 12 hod. do chladničky, alebo nechať dokysnúť na dvojnásobok pri izbovej teplote ďalšie 2-3 hodiny a ak máte čas, celý čas prekladajte. V lete pri vysokých teplotách tento bod vynechajte a pokračujte bodom 6

    6. Cesto rozdeľte na 6-8 rovnakých častí, stočte do ošatiek (ak nemáte také malé ošatky postačia Vám malé misky, ktoré vysteliete utierkou.), hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod, alebo nechajte nakysnúť pri izbovej teplote asi 3 hodiny

    7. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 15 minút so záparou a na 200 St.c. 20-25 minút.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Kamutovo-ražné bosniaky?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 120 g ražný celozrnný kvások, alebo LM
  • 500 g Kamutová hladká múka (môžete nahradiť pšeničnou chlebovou)
  • 150 g celozrnná pšeničná múka (môžete použiť aj 80 g celozrnnej pšeničnej + 70 g celozrnnej ražnej)
  • 250 g Ražná chlebová múka
  • 300 g špaldová hladká múka
  • 400 g pivo
  • 420-450 g voda (záleží od savosti Vami zvolenej múky. Prilievajte postupne, najlepšie je si nechať 20 g, ktoré v prípade potreby prilejete až pri miesení)
  • 1 PL soľ
  • 1 PL slad