Postup:
-
1. Zmiešajte kamutovú, pšeničnú a špaldovú múku s tekutinou a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť hodinu autolýzu.
2. Pridajte ražnú múku a kvások, zamieste tak, aby sa všetky suroviny spojili a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a slad a cesto mieste tak dlho aby bolo dostatočne elastické. Pozor ale na premiesenie.
4. Následne cesto 2 hodiny prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote
5. Ďalej cesto môžete dať kysnúť na 12 hod. do chladničky, alebo nechať dokysnúť na dvojnásobok pri izbovej teplote ďalšie 2-3 hodiny a ak máte čas, celý čas prekladajte. V lete pri vysokých teplotách tento bod vynechajte a pokračujte bodom 6
6. Cesto rozdeľte na 6-8 rovnakých častí, stočte do ošatiek (ak nemáte také malé ošatky postačia Vám malé misky, ktoré vysteliete utierkou.), hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod, alebo nechajte nakysnúť pri izbovej teplote asi 3 hodiny
7. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 15 minút so záparou a na 200 St.c. 20-25 minút.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 120 g ražný celozrnný kvások, alebo LM
- 500 g Kamutová hladká múka (môžete nahradiť pšeničnou chlebovou)
- 150 g celozrnná pšeničná múka (môžete použiť aj 80 g celozrnnej pšeničnej + 70 g celozrnnej ražnej)
- 250 g Ražná chlebová múka
- 300 g špaldová hladká múka
- 400 g pivo
- 420-450 g voda (záleží od savosti Vami zvolenej múky. Prilievajte postupne, najlepšie je si nechať 20 g, ktoré v prípade potreby prilejete až pri miesení)
- 1 PL soľ
- 1 PL slad