Zdielať recept

Kamutový chlieb s kefírom

Počuli ste už niekedy o prastarej múke? Prastará múka je vlastne návrat ku pôvodným druhom zŕn, ktoré sa pestovali ešte v dávnych dobách.

Prastaré zrná neboli nikdy človekom geneticky modifikované, a preto majú oveľa nižší výnos ako bežnejšia a modernejšia pšenica. Vyznačujú sa dlhými klasmi s tmavými odtieňmi a nepravidelnými zrnami. Nie sú intenzívne spracovávané a to všetko tiež odôvodňuje vyššiu predajnú cenu v porovnaní s bežnými a modernými odrodami pšenice.

Použité múky kúpite tu: https://www.bionakupy.sk/muky-na-pecenie/

Postup:

  • Postup:

    1. Zmiešajte múku s vodou, kefírom a pivom a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 4-5 hodín prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote.

    5. Stočte do ošatky, hodinu nechajte pri izbovej teplote a následne dajte kysnúť do chladničky na 12-15 hod.

    Alebo stočte do ošatky a nechajte kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny a dajte piecť.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 30 minút.

    Ak začnete o 12.-14.00 hod., tak na noc dáte do chladničky a ráno pečiete.

    Ak chcete piecť v ten istý deň, začnite ráno okolo 8-10.00.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chlebíky želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Kamutový chlieb s kefírom?
Kliknutím vyberte

Suroviny:

  • 300 g Manitoba Antico Molino Rosso
  • 70 g pšeničná celozrnná múka Antico Molino Rosso
  • 200 g Kamutová múka Antico Molino Rosso
  • 1 čl slad Antico Molino Rosso
  • 1 čl. soľ
  • 150 g pivo
  • 50 g kefír
  • 210 g voda
  • 60 g kvások