Postup:
-
Vymiesime cesto, ktoré sa odliepa od misy, necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem (môžeme i v chladničke cez noc)
Po nakysnutí rozdeľte na 6 častí, urobte utiahnuté bochníčky a nechajte ich 20 min. povoliť. Pri verzii z droždia tvarujte hneď ďalej. Malým valčekom vyvaľkajte stred, alebo prstami roztlačte a naplňte pripravenou náplňou. Spodok sa snažte aby bol čo najtenší, lebo cesto sa dosť zväčší pri pečení.
Bigos:
Uvarte si údené mäso. Uduste na cibuli čerstvé alebo mrazené hríby. Pridajte kapustu, bez vody, podlejte vodou z údeného mäsa a nechajte dusiť. Keď sa voda vyparí, podlievajte vodou z údeného. Dusíme na pomalom ohni asi 1,5 hodiny.
Medzi tým si na panvici opražte na kocky nakrájané bravčové mäso a nakrájané klobásy.
Nakrájajte údené mäso na kocky, a pridajte ho spolu s bravčovým a klobásou do kapusty. Duste ešte zhruba pol hodiny až hodinu.
Kapusta musí byť mazľavá, hustá, bez tekutiny. Ak je v nej ešte voda, duste bez pokrievky, aby sa odparila. Miešajte, aby neprihorela.
Nechajte vychladnúť a plňte pripravené koláče
Nechajte finálne nakysnúť asi 3 hodiny
Pri drožďovej verzii je finálne kysnutie len 15-20 minút.
Dajte piecť 30 minút na 200 st.C.,
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 150 g LM
- 350 g hladkej pšeničnej múky
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 3 vajíčka
- 150 ml mlieka
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžička cukor
Na náplň:
- Kapustový bigos