Postup:
-
Aj bez náplne je to výborné sladké jemnulinké mliečne pečivo. Tu je recept na tieto krásky:
Pšeničný rozkvas: 120 g LM + 130 g pšeničná múka + 130 g voda
Rozkvas nechať zdvojnásobiť objem pri izbovej teplote teraz v zime asi 8 - 10 hodín.
Cesto:
380 g hotový rozkvas
900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
380 ml mlieka
100 g oleja
150 g cukorZo surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré sa musí celkom odliepať od stien misy. Miesenie môže trvať asi 25 minút. Po vymiesení nechajte cesto nakysnúť na dvojnásobok. Trvá to asi 8-10 hodín. Záleží od teploty ktorú máte v miestnosti. v lete to môže byť i polovičný čas.
Po nakysnutí si cesto premiestnite na múkou posypanú pracovnú dosku a rozdeľte na 80 g diely, ktoré poprekladajte, utiahnite do bochníčkov a nechajte chvíľku oddýchnuť aby povolili. Vygúľajte pramene dlhé asi 20-25 cm, v strede ich prehnite vzniknú Vám dve nožičky, ktoré spolu poprepletajte. koniec zahnite dospodu, aby sa pri pečení nerozplietli. Poukladajte ich na papierom vystlaný plech a nechajte nakysnúť 3 hodiny (čas je orientačný, závisí od okolitej teploty. ja som mala 21 St.C)
Po nakysnutí ich potrite bielkom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 St.C asi 15 minút do zlata.
Pripravte si krém. Uvarte si hustý puding z troch karamelových pudingov a 1,2 l mlieka. Prikryte ho potravinárskou fóliou alebo mikroténovým sáčkom tak, aby pokryl celý povrch. Takto a na pudingu počas chladnutia nevytvorí koža. Keď je puding celkom vychladený, primiešajte doňho 250 g masla a šľahajte s balónovou metlou pokiaľ sa celkom nespoja. Dajte stuhnúť do chladničky.
Pečivo po vychladnutí rozrežte pozdĺžne a plňte pripraveným krémom pomocou cukrárenského vrecka.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Pšeničný rozkvas
- Pšeničný rozkvas: 120 g LM
- 130 g pšeničná múka
- 130 g voda
Cesto
- 380 g hotový rozkvas
- 900 g pšeničná hladká múka 0, alebo 00
- 380 ml mlieka
- 100 g oleja
- 150 g cukor