Postup
-
Rozkvas necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 5-8 hodín. Čas je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Cesto rozdelíme na 5 prameňov a upletieme. táto Vianočka je pletená z 2x5 prameňov, takže som spojila vždy dva pramene do jedného, takže dokopy ich bolo 10, ale plietla som ako z 5
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny
Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
Vianočku pečieme na 180 st.C. asi 40 minút do zlatova.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 100 g LM, alebo ražného kvásku (pred pečením nakŕmený a nakysnutý na dvojnásobok), alebo 20 g čerstvého droždia
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
Cesto
- Hotový rozkvas
- 700 g pšeničnej hladkej múky
- 50 g kokosová múka, alebo strúhaný kokos
- 375 g kokosové mlieko
- 50 g kokosového oleja
- 100 g kokosový cukor
- 100-150 g trstinový, alebo kryštálový cukor
- 2 žĺtka na poítretie
- štipka soli
- vanilkový cukor
- kôra z jedného citróna