Postup:
-
Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.
Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.
Nakysnuté cesto rozdeľte na časti, ktoré zodpovedajú typu koláča, ktorý budete z neho piecť, poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia a ďalej tvarujte.
Prípadne rozvaľkajte, natrite plnkou a stočte do závinu.
Koláče naplňte ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie ...)Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri vezrii z droždia asi 20 min.
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-45 minút. podľa druhu koláča.Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 750 g pšeničná hladká múka
- 50 g celozrnná pšeničná múka
- 2 žĺtka
- 500 ml mlieko
- 120 g tekvicové pyré
- 120 g cukor
- 120 g maslo
- 200 g LM (alebo kocka droždia)
Maková plnka
- 800 g lekvár
- 800 g mak
Tvarohová plnka
- 4 vaničkové hrudkové tvarohy
- 4 žĺtka
- 4 lyžice detskej krupice