Zdielať recept

Koláče z Univerzálneho tekvicového cesta

Postup:

  • Pri verzii z droždia si z časti mlieka (vlažného), droždia a lyžičky cukru pripravte kvások, ktorý nechajte nakysnúť asi 15 minút.

    Z kvásku a uvedených surovín vypracujte kompaktné cesto, ktoré sa odliepa od stien misy a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri kváskovej verzii to môže trvať 6-12 hodín v závislosti od okolitej teploty. Pri verzii z droždia asi 2-2,5 hodiny.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na časti, ktoré zodpovedajú typu koláča, ktorý budete z neho piecť, poprekladajte a nechajte chvíľku odpočívať pokiaľ nepovolia a ďalej tvarujte.
    Prípadne rozvaľkajte, natrite plnkou a stočte do závinu.
    Koláče naplňte ľubovoľnou plnkou (maková, lekvárová, tvarohová, čokoládová, ovocie ...)

    Nechajte finálne nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku asi 2-4 hodiny (záleží od okolitej teploty). Pri vezrii z droždia asi 20 min.
    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 35-45 minút. podľa druhu koláča.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Koláče z Univerzálneho tekvicového cesta?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 750 g pšeničná hladká múka
  • 50 g celozrnná pšeničná múka
  • 2 žĺtka
  • 500 ml mlieko
  • 120 g tekvicové pyré
  • 120 g cukor
  • 120 g maslo
  • 200 g LM (alebo kocka droždia)

Maková plnka

  • 800 g lekvár
  • 800 g mak

Tvarohová plnka

  • 4 vaničkové hrudkové tvarohy
  • 4 žĺtka
  • 4 lyžice detskej krupice