Postup
-
Deň vopred si uvarte hustý puding z 800 ml mlieka a 2 práškových vanilkových pudingov. Primiešajte doňho 2 vaničkové tvarohy. Nechajte dobre vychladnúť v chladničke.
Pripravte si aj mrveničku. Rukou rozmrvte spolu maslo, cukor a múku na hrudkovitú sypkú posýpku.
Ak robíte verziu z droždia, z časti mlieka z receptu, lyžičky cukru a droždia si urobte kvások. Z kvásku, alebo LM a ostatných uvedených surovín vypracujte hladké nelepivé pevné cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z droždia to trvá asi 2 hodiny. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-10 hodín, záleží od okolitej teploty a sily kvásku.
Cesto roztiahnite na veľký plech (ak máte menší, je možné, že Vám zostane ešte na jeden menší koláč) na cesto naukladajte striedavo ovocie a medzi ovocím robte striedavo kopčeky tvarohového krému a lekváru.
Na vrch rozsypte bohato mrveničku.
Nechajte finálne nakysnúť. Pri verzii z kvásku asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
Pečte vo vopred vyhriatej rúre asi 45 min.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto
- 200 g LM, alebo 40 g droždia
- 440 g polohrubá múka
- 400 g T650 alebo Manitoba
- 370 g kyslá smotana
- 50 g žĺtka
- 170 g cukor
- 30 g olej
- 300 g mlieko
- Citrónová kôra
Plnka
- 800 ml mlieka
- 2 vanilkové pudingy
- 2 vaničkové tučné jemné tvarohy
- Slivkový, marhuľový, alebo malinový lekvár lekvár
- Marhule, slivky, čerešne, čučoriedky, alebo iné ovocie
Mrvenička:
- 200 g maslo
- 250 g hrubá alebo polohrubá múka
- 200 g práškový cukor