Postup:
-
1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.
2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.
3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.
4. Následne cesto 2-3 hodiny prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2 hodiny.
5. Následne dajte kysnúť do chladničky na 12 - 24 hod. Záleží od teploty, ktorú máte v chladničke. Cesto musí zdvojnásobiť objem. Môžete ho príležitostne vybrať, preložiť a zasa schovať do chladničky.
6. Po nakysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku, rozrežte na dve pozdĺžne časti, poprášte múkou, zatočte ako keď žmýkate uterák. Zaobchádzajte s ním jemne.
6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 20-30 minút. bez zápary. dĺžka závisí od Vašej rúry, každá pečie inak.
Múky kúpite na www.bionakupy.sk.
Chrumkavé chleby želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Na cesto:
- 10 g ražného kvásku, alebo LM
- 700 g Manitoby, alebo pšeničnej chlebovej múky (môže byť i špaldová)
- 500 g vody
- 1 čl soľ
- 1 čl slad