Zdielať recept

Koreňový chlieb

Aby ste mali tento chlieb krásne nadýchaný a plný bubliniek, nakŕmte si aspoň dvakrát za sebou kvások pred miesením.

Postup:

  • 1. Zmiešajte múku s tekutinami a nechajte cesto odpočívať a prebehnúť autolýzu 2 hodiny.

    2. Pridajte kvások, rukou ho chvíľu zamieste do cesta a nechajte prebehnúť hodinu Fermentolýzu.

    3. Po fermentolýze pridajte soľ a ostatné suroviny a cesto mieste tak dlho aby sa odliepalo od misy a keď ho natiahnete nesmie sa trhať, ale musí byť ako blana elastické.

    4. Následne cesto 2-3 hodiny prekladajte každých 30-45 min pri izbovej teplote. V lete v horúčavách sa čas môže skrátiť aj na 2 hodiny.

    5. Následne dajte kysnúť do chladničky na 12 - 24 hod. Záleží od teploty, ktorú máte v chladničke. Cesto musí zdvojnásobiť objem. Môžete ho príležitostne vybrať, preložiť a zasa schovať do chladničky.

    6. Po nakysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku, rozrežte na dve pozdĺžne časti, poprášte múkou, zatočte ako keď žmýkate uterák. Zaobchádzajte s ním jemne.

    6. Pečte pri teplote 250 st.C. vo vopred vyhriatej rúre 14 minút so záparou a na 200 St.c. 20-30 minút. bez zápary. dĺžka závisí od Vašej rúry, každá pečie inak.

    Múky kúpite na www.bionakupy.sk.

    Chrumkavé chleby želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Koreňový chlieb?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 10 g ražného kvásku, alebo LM
  • 700 g Manitoby, alebo pšeničnej chlebovej múky (môže byť i špaldová)
  • 500 g vody
  • 1 čl soľ
  • 1 čl slad