Krehký jablkový koláč

Na jeseň sú všade dookola jablká, hrušky, slivky a sú nekonečným zdrojom inšpirácií. Ja som dnes dostala nádherné jabĺčka od kamarátky zo stromu v jej záhrade. Tak šup s nimi do koláča.

Ja som do cesta pridala 150 g LM, ktoré som deň vopred nakŕmila na 100% hydratáciu a cesto som nechala 5 hodín odpočívať pri izbovej teplote a cez noc v chladničke. Kto ale nekváskuje, urobte si koláč jednoducho bez kvásku.

Postup

  • Zo surovín vypracujte pevné cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte cez noc odpočívať v chladničke. V prípade ak pridávate kvások, postupujte ako píšem vyššie.

    Cesto si rozdeľte podľa foriem. ja som použila tie, ktoré vidíte na obrázku. Časť cesta (asi 1/3) si nechajte na ozdobu vrchu. Cesto rozvaľkajte a premiestnite do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vytiahnite ho až na okraje.

    Pripravte si plnku zmiešaním všetkých surovín a vyšľahaný sneh jemne zamiešajte do plnky.

    Naplňte koláč plnkou, ozdobte vrch a pečte pri teplote 180 St.C asi 35 minút. Sledujte si farbu koláča, každá forma pečie inak.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Krehký jablkový koláč?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 1000 g hladká pšeničná múka
  • 500 g maslo
  • 250 g cukru
  • 6 žĺtok
  • kôra z 1/2 citróna
  • vanilka
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva

Plnka:

  • 10 očistených nastrúhaných jabĺk
  • 2 vanilkové pudingy (prášok)
  • 200 g rozvaľkané a rozdrvené sušienky Lotus (ja som použila namočené v čokoláde), alebo pomleté orechy
  • 2 kopcom lyžice nátierky Lotus, alebo orechového masla (môžete vynechať)
  • 2 vajíčka (z bielkov vyšľahajte sneh)
  • 100 ml rum