Zdielať recept

Kvásková granola

Je to tá sladká chrumkavá mrvenička, ktorá mi dokáže urobiť krásne ráno. Mám rada rôzne a pridávam si k nej do jogurtu, alebo mlieka na raňajky aj čerstvé ovocie. Za mňa je úplne jedno, aká je, je vždy výborná a nikdy neomrzí lebo sa dá kombinovať na množstvo spôsobov. Dlho som si domácu nerobila, lebo sa stále niekam ponáhľam a stále mám veľa práce. Ale teraz sa celý svet trochu zastavil a je čas práve na to, aby sme si ju pripravili a v kľude vychutnali. A urobíme si ju tentokrát kváskovú. Ingrediencie prejdú fermentáciou a stanú sa pre naše telo ľahšie stráviteľné.

Môžete si ju pripraviť jednoduchú, alebo ochutenú ovocím, orechmi alebo čokoládou.

Postup:

  • 1. V uzatvárateľnom boxe zmiešame kvások so základnými ingredienciami. Dobre ich ručne, alebo najlepšie drevenou varechou prepojte, je to dosť tuhé. Nechajte pri izbovej teplote prebehnúť fermentáciu asi 8 hodín pri 21 St.C. Čím teplejšie, tým sa čas fermentácie skracuje. Pozor, aby Vám to neprekyslo, Granola by bola kyslá.

    Ďalšou možnosťou je nechať Granolu kysnúť 2 hodiny pri izbovej teplote a na 12 - 15 hodín dať kysnúť do chladničky.

    2. Urobte si záparu zo semiačok tak, že si ich zalejete 70 St.C teplou vodou asi 0,5 cm nad semiačka a nechajte vychladnúť.

    3. Do základných surovín, ktoré prešli fermentovaním pridajme záparu.

    4. Nasekajte si orechovú zmes a sušené ovocie. (sušené ovocie môžete do Granoly pridať aj po upečení) Orechy opražte na suchej panvici a pridajte ich ku kokosovému oleju, alebo orechovému maslu ešte horúce, pridajte med (alebo datľový sirup) a dobre premiešajte. Pridajte k surovinám, ktoré prešli fermentovaním spolu s ostatnými surovinami na ochutenie, ktoré ste si zvolili.

    5. Nahrejte si rúru na 150 St.C.

    6. Pripravte si dva plechy na pečenie na ktoré ste si dali papier na pečenie. Roztiahnite granolu rovnomerne po celej ploche oboch plechov a pečte 50 - 60 minút. Každých 15 minút granolu premiešajte aby sa prepiekla rovnomerne.

    7. Po upečení prikryte utierkou a nechajte ešte vychladnúť a vysušiť pri izbovej teplote.

    Granolu môžete pridávať do mlieka, jogurtu, pudingu, alebo len tak jesť suchú s ovocím, alebo poliatu javorovým sirupom.

    Dobrú chuť želá Petronela Burianová

Recenzie receptu

19. mája 2020
“Úplne super, lepšiu sme nejedli. Robila som ju viac krát.”
Chovancová Alena

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Kvásková granola?
Kliknutím vyberte

1. Základné ingrediencie:

  • 350 g kvásku redšie nakŕmeného, aby sa lepšie premiešal
  • 280 g medu
  • 130 g kokosového oleja, alebo orechového masla (roztopeného)
  • 400 g vločiek. Môžu byť ovsené, špaldové, ražné, pšeničné ...

2. Na záparu:

  • 3 šálky rôznych semienok
  • 3 šálky vody

3. Na ochutenie:

  • 60 g rozpusteného kokosového oleja , alebo jeden pohár orechového masla. (roztopeného)
  • 130 g medu, alebo javorového sirupu
  • 1 - 2 PL škorice
  • 1 - 2 PL kardamonu
  • vanilkový lusk, alebo extrakt
  • lyžička soli

Na ochutenie voliteľné:

  • 1 šálka sušeného ovocia (brusnice, maliny, višne, jahody, jablká, ananás, marhule, slivky ...)
  • 1 šálka orechovej zmesi (lieskové, vlašské, para, mandle, kešu ...)
  • kokosové lupienky
  • nasekaná čokoláda
  • zázvor