Postup:
-
(Ak robíme s LM, deň vopred si ho nakŕmime na 100% hydratáciu, t. zn. pomer 1:1:1)
Pripravím si rozkvas, tak že zmiešame 2 lyžice ražného kvásku, (alebo 150 g LM -100% hydra) so 150 ml mlieka a 150 g hladkej múky
Oddelíme žĺtok od bielka. V myse šľahačom silno vyšľaháme žĺtok, cukor a soľ. Za stáleho miešania pridáme múku, až kým masa trochu nestuhne. Podľa chuti jemne primiešame hrozienka. Pridáme rozkvas, ten trhanec nadýcha. Necháme ešte 2-4 hodiny nakysnúť pri izbovej teplote tak, aby o 1/3 zväčšilo objem.
Bielok vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do masy. Maslo alebo margarín roztopíme v panvici, a pridáme cesto. Pri strednej teplote necháme stuhnúť spodnú časť. Varechou alebo palacinkovou naberačkou rozdelíme a otočíme a dvoma vidličkami potrháme masu. Trhanec stále opatrne otáčame, v žiadnom prípade nestláčame (!) až kým je hotový. Posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Tradičná príloha k cisárovmu trhancu je slivkový kompót. Môžeme ho však servírovať s úplne iným kompótom, napr. jablkovým, čerešňovým kompótom alebo čerstvou ovocnou šťavou.
Slivkový kompót
Prísady pre 3 - 4 osoby:
• 500 g sliviek
• 100 ml vody
• 50 - 150 g cukru - podľa chuti a sladkosti ovocia
• 1 citrón
• malý kúsok škoricovej kôry
• 2 klinčekyPríprava:
Cukor, citrónovú šťavu, škoricovú kôru a klinčeky necháme zovrieť vo vode. Vykôstkujeme a rozpolíme slivky (ak ich treba lúpať, polejeme ich predtým vriacou vodou), necháme zovrieť a prikryté dusíme domäkka (rozpoznáme to tak, že sa šupa oddelí a začne sa točiť a slivky sa začnú rozpadávať). Kompót necháme vychladnúť, prípadne ochutíme cukrom a citrónovou šťavou a podávame studený.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Ingrediencie
- Rozkvas
- 3 vajcia
- 350 ml mlieka
- 1 ČL cukru
- štipku soli
- 200 g hrubej múky
- 30 g masla alebo margarínu
- práškový cukor na poprášenie
Slivkový kompót
- 500 g sliviek
- 100 ml vody
- 50 - 150 g cukru - podľa chuti a sladkosti ovocia
- 1 citrón
- malý kúsok škoricovej kôry
- 2 klinčeky