Zdielať recept

Kváskový Cisárov trhanec alebo Kaiserschmarrn

O jeho pôvode kolujú rôzne historky, ale všetky sa točia okolo cisára Františka Jozefa I. Podľa niektorých to bola jednoduchá farmárka, ku ktorej cisár nečakane zavítal keď sa chcel schovať pred zlým počasím a ktorá pre neho vyčarovala jednoduchý drevorubačský trhanec z prísad ako sú vajcia, ovocie a mlieko; inokedy sa hovorí o dvornom kuchárovi, ktorému sa nepodarili palacinky a pridal k nim hrozienka a čerešne a posypal ich množstvom práškového cukru a servíroval ako novú kreáciu. Tento “výmysel” si takto zaslúžil názov cisárov trhanec (Kaiserschmarrn). Akokoľvek to bolo, trhanec je každopádne chutný a s týmto receptom by sa Vám mal podariť. Pripravila som pre Vás zdravšiu kváskovú verziu (2-4 porcie):

Postup:

  • (Ak robíme s LM, deň vopred si ho nakŕmime na 100% hydratáciu, t. zn. pomer 1:1:1)

    Pripravím si rozkvas, tak že zmiešame 2 lyžice ražného kvásku, (alebo 150 g LM -100% hydra) so 150 ml mlieka a 150 g hladkej múky

    Oddelíme žĺtok od bielka. V myse šľahačom silno vyšľaháme žĺtok, cukor a soľ. Za stáleho miešania pridáme múku, až kým masa trochu nestuhne. Podľa chuti jemne primiešame hrozienka. Pridáme rozkvas, ten trhanec nadýcha. Necháme ešte 2-4 hodiny nakysnúť pri izbovej teplote tak, aby o 1/3 zväčšilo objem.

    Bielok vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do masy. Maslo alebo margarín roztopíme v panvici, a pridáme cesto. Pri strednej teplote necháme stuhnúť spodnú časť. Varechou alebo palacinkovou naberačkou rozdelíme a otočíme a dvoma vidličkami potrháme masu. Trhanec stále opatrne otáčame, v žiadnom prípade nestláčame (!) až kým je hotový. Posypeme práškovým cukrom a servírujeme.

    Tradičná príloha k cisárovmu trhancu je slivkový kompót. Môžeme ho však servírovať s úplne iným kompótom, napr. jablkovým, čerešňovým kompótom alebo čerstvou ovocnou šťavou.

    Slivkový kompót

    Prísady pre 3 - 4 osoby:

    • 500 g sliviek
    • 100 ml vody
    • 50 - 150 g cukru - podľa chuti a sladkosti ovocia
    • 1 citrón
    • malý kúsok škoricovej kôry
    • 2 klinčeky

    Príprava:

    Cukor, citrónovú šťavu, škoricovú kôru a klinčeky necháme zovrieť vo vode. Vykôstkujeme a rozpolíme slivky (ak ich treba lúpať, polejeme ich predtým vriacou vodou), necháme zovrieť a prikryté dusíme domäkka (rozpoznáme to tak, že sa šupa oddelí a začne sa točiť a slivky sa začnú rozpadávať). Kompót necháme vychladnúť, prípadne ochutíme cukrom a citrónovou šťavou a podávame studený.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Kváskový Cisárov trhanec alebo Kaiserschmarrn?
Kliknutím vyberte

Ingrediencie

  • Rozkvas
  • 3 vajcia
  • 350 ml mlieka
  • 1 ČL cukru
  • štipku soli
  • 200 g hrubej múky
  • 30 g masla alebo margarínu
  • práškový cukor na poprášenie

Slivkový kompót

  • 500 g sliviek
  • 100 ml vody
  • 50 - 150 g cukru - podľa chuti a sladkosti ovocia
  • 1 citrón
  • malý kúsok škoricovej kôry
  • 2 klinčeky