Postup
-
Pripravte si rozkvas. Zmiešajte suroviny uvedené vyššie a nechajte nakysnúť na dvojnásobok.
Múku premiešame rozkvasom, cukrom, mliekom, citrónovou kôrou, nakoniec striedavo pridáme maslo a vajíčko
Pomocou hnetača vymiesime hladké cesto, ktoré drží pokope a odlepuje sa od okrajov misy.
Z cesta odoberieme 1/5. Ostatné cesto dáme do plastovej uzatvárateľnej nádoby a necháme nakysnúť na dvojnásobok. K odobratému cestu pridáme kakao a 3 lyžice mlieka a ešte chvíľu v robote zapracujeme. Premiestnime do plastovej uzatvárateľnej nádobka a tiež necháme nakysnúť na dvojnásobok.
Bledé vykysnuté cesto preklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na rovnakých 24 kúskov.
Do stredu každého kúsku cesta dáme za lyžičku plnky, akú si zvolíme. môže to byť čokoládová nátierka, lekvár, tvaroh, gaštanové pyré ... a urobíme batôžtek, spoje postláčame a otočíme spojom nadol aby lekvár počas pečenia nevytiekol a ukladáme ich po 5 do kruhu.
Tmavé cesto rozvaľkáme a pomocou pohára povykrajujeme 20 koliesok s priemerom asi 6 cm. Uložíme ich z vnútornej strany na každú buchtičku tak, aby sa prekrývali a tvorili lupienky.
Do stredu každého kvietku položíme ešte jednu buchtičku.
Necháme 2-4 hodiny zakryté igelitom nakysnúť pri izbovej teplote. (ak sú letné horúčavy, stačí 1 hodina.)
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 30 minút do zlatohneda.
Po dopečení potrieme povrch ešte horúcich buchiet mliekom a necháme trochu vychladnúť na mriežke
Po vychladnutí posypeme buchty práškovým cukrom.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas
- 50g LM, alebo ražného kvásku
- 50g hladkej pšeničnej múky
- 50g vody
Cesto
- 420 g Manitoby, alebo hladkej pšeničnej múky
- 200 g mlieko
- 1 vajíčko
- 80g cukru
- 100g masla
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra
- štipka soli