Zdielať recept

Laskonky

Je kopu komplikovaných receptov, kde sa krém robí z viacej doma pripravených zložiek, ale nie je asi žiaduce takto komplikovane ich robiť, keďže aj jednoduchší postup vedie k dokonalej chuti. Ak chcete robiť jednoduchší recept, tak nasledujúci bod preskočte  a vyberte si iný nižšie. Máte tu na výber tri.

1. Krém zo slaného karamelu:
Ale ak chcete robiť komplikovaný krém, urobte si orechové maslo doma, alebo požite kupované orechové, alebo mandľové maslo, ktoré Vám poslúži rovnako a ušetríte si prácu.

Ak chcete robiť orechové maslo doma, potrebujete na to stolový mixér, nebude postačovať ponorný . Orechy (asi 500 g ) nasypte na plech na pečenie a v rúre ich dozlatista opečte na 180 °C. Hotové maslo bude mať výraznejšiu chuť a farbu. .
Opečené vychladnuté orechy rozmixujte na nižšom stupni . Najprv budete mať z nich múku a keď budete mixovať ešte chvíľku, vznikne krémové maslo. Maslo, ktoré sa usádza na stenách mixéra občas zotrite. Mixujte až pokiaľ nie je maslo pekné hladké. Ku koncu môžete zvýšiť otáčky. Môžete si ho nechať len čisto orechové, alebo si môžete k nemu pridať na ochutenie kakao, škoricu, karamel, alebo osladiť napríklad medom.

Pripravte si slaný karamel, alebo ho môžete tiež kúpiť hotový v cukrárskych obchodoch, alebo e-shopoch.
Slaný karamel pripravíte tak, že si dáte do hrnčeka 150 g cukru, pridáte pár lyžíc vody, ale len tak, aby bola po vrch cukru, nechajte chvíľku rozpustiť cukor a dajte na sporák pár minút variť bez miešania, pokiaľ nebude mať karamelovú farbu. Zohrejte si 150 ml smotany (nesmie vrieť) a nalejte do vriaceho karamelu a za stáleho miešania dosiahnete krémovú hmotu. Ak chcete slaný karamel, pridajte štipku soli.
Krém na laskonky urobíte tak, že si 250 g zmäknutého masla rozmixujete balónovou metlou na penu (mixujte asi 15 min. na stredných otáčkach) keď je maslo penové, pridávajte postupne 200 g orechového, alebo mandľového masla a 110-120 g karamelu (alebo slaného karamelu)

2. Krém sa dá urobiť aj jednoducho z dvoch ingrediencií
1 karamelové salko
250 g masla
Znovu maslo vyšľahajte do peny balónovou metlou asi 15 min. a postupne pridávajte a zašľahajte salko.

3. Salkový krém si môžete pripraviť z týchto surovín:
250 g maslo
50 g káva (tekutina)  + 50 ml mlieko
200 g cukor
20 g hladká múka

V hrnčeku nechajte skaramelizovať cukor, prilejte opatrne uvarenú kávu a mlieko. Miešajte až do bodu, kedy vznikne jemný krém. Pridajte múku a varte do zhustnutia. zakryte potravinárskou fóliou tak, aby fólia ležala na povrchu.
Znovu maslo vyšľahajte do peny balónovou metlou asi 15 min. a postupne pridávajte vychladnutú kávovú zmes.

Postup

  • Pripravte si rozvar zmiešaním vody a cukru. Zmes nechajte chvíľku postáť, než sa cukor napije dobre vody. Varte bez miešania dovtedy, až začne hustnúť. Vyskúšate to tak, že si namočíte prst a keď spojíte dva prsty a odtiahnete, mala by Vám medzi nimi zostávať taká cukrová niť.

    Z bielkov a kryštálového cukru vyšľahajte balónovou metlou hustý sneh, ktorý zostáva na metličke, keď ju vytiahnete. Za stáleho šľahania horúci rozvar veľmi tenkým prameňom zašľaháte do snehu. Sneh by Vám mal pekne zhustnúť. Vymeníte metly na šľahači a jemne zamiešajte striedavo cukor a orechy.

    Ak máte formu na laskonky, položte ju na plech na pečenie vystlaný papierom a naplňte penou. Stierkou zotrite zvyšnú penu. Formu jemne nadvihnite a laskonky dajte do trúby vysušiť,.

    Ak nemáte formu, nakreslite si na papier na pečenie kolieska, alebo ovály a cukrárenským vreckom opatrne nakreslený tvar vyplňte. začnite od obvodu smerom dovnútra. Ak Vám v strede zostane špic, jemne ho rukou vyhlaďte.

    Sušte na 100 St.C na 45 minút. Vysušené sú vtedy, ak sa ľahko oddeľujú od papiera na pečenie.

    Hotové laskonky naplňte krémom

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Laskonky?
Kliknutím vyberte

Korpusy

  • 210 g bielkov
  • 225 g krupicového cukru (jemnejšieho kryštálového cukru)
  • 125 gramov práškového cukru
  • 80 g jemne mletých orechov
  • Rozvar

Na rozvar

  • 125 ml vody
  • 225 g krupicového cukru ( jemnejšieho kryštálového)