Postup:
-
1. Pripravte si mrveničku zmiešaním všetkých surovín rukou a dajte ju vychladiť do chladničky.
2. Pripravte si karamelizované hrušky. Na panvicu vysypte cukor a za stáleho miešania cukor rozpustite. Pridajte maslo a nakrájané hrušky. Miešajte pokiaľ sa karamel znovu nerozpustí a obalí hrušky. Krátko povarte tak, aby karamel obalil hrušky a nechajte vychladnúť
3. Ak robíte verziu z droždia, pripravte si z časti mlieka z receptu, droždia a lyžičky cukru kvások, ktorý nechajte 15 min. nakysnúť a použite ďalej do cesta.
4. Zo surovín na cesto vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. V kváskovej verzii to môže trvať 6-10 hodín, v drožďovej verzii asi 1,5 - 2 hodiny. Čas záleží od ročného obdobia a okolitej teploty.
5. Nakysnuté cesto rozdeľte na rovnaké časti. môže ich byť 10-15 podľa veľkosti akú preferujete. Bochníky nechajte 20 min. zakryté oddychovať.
6. Každý bochník roztlačte rukou, dajte naňho 1 kopcom PL džemu, zabaľte do batôžka a spoje dobre pospájajte. Otočte doku spojom a zľahka roztlačte do placky s priehlbinkou v strede.
7. Stred naplňte vychladnutými hruškami bez tekutiny.
8. Nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii 2-4 hodiny, pri verzii z droždia 20 min.
9. Posypte posýpkou
10. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35 minút do zlatohneda.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny:
- 150 g LM (pri verzii z droždia 30 g droždia)
- 300 g polohrubej pšeničnej múky
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 100 g celozrnnej pšeničnej múky
- 400 g mlieko
- 200 g cukor
Na náplň:
- kvalitný hustý domáci džem (ja som použila bio džem od http://www.xn--bionkupy-cza.sk/)
Na vrch:
- 2 kg hrušiek
- 200 g kryštálový cukor
- 150 g masla
Mrvenička:
- 100 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 100 g polohrubá múka