Postup:
-
1. Pripravte si mrveničku zmiešaním všetkých surovín rukou a dajte ju vychladiť do chladničky.
2. Pripravte si karamelizované hrušky. Na panvicu vysypte cukor a za stáleho miešania cukor rozpustite. Pridajte maslo a nakrájané hrušky. Miešajte pokiaľ sa karamel znovu nerozpustí a obalí hrušky. Krátko povarte tak, aby karamel obalil hrušky a nechajte vychladnúť
3. Ak robíte verziu z droždia, pripravte si z časti mlieka z receptu, droždia a lyžičky cukru kvások, ktorý nechajte 15 min. nakysnúť a použite ďalej do cesta.
4. Zo surovín na cesto vypracujte hladké nelepivé cesto, ktoré necháte nakysnúť na dvojnásobok. V kváskovej verzii to môže trvať 6-10 hodín, v drožďovej verzii asi 1,5 - 2 hodiny. Čas záleží od ročného obdobia a okolitej teploty.
5. Nakysnuté cesto rozdeľte na rovnaké časti. môže ich byť 10-15 podľa veľkosti akú preferujete. Bochníky nechajte 20 min. zakryté oddychovať.
6. Každý bochník roztlačte rukou, dajte naňho 1 kopcom PL džemu, zabaľte do batôžka a spoje dobre pospájajte. Otočte doku spojom a zľahka roztlačte do placky s priehlbinkou v strede.
7. Stred naplňte vychladnutými hruškami bez tekutiny.
8. Nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii 2-4 hodiny, pri verzii z droždia 20 min.
9. Posypte posýpkou
10. Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 35 minút do zlatohneda.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Suroviny:
- 150 g LM (pri verzii z droždia 30 g droždia)
- 300 g polohrubej pšeničnej múky
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 100 g celozrnnej pšeničnej múky
- 400 g mlieko
- 200 g cukor
Na náplň:
- kvalitný hustý domáci džem (ja som použila bio džem od http://www.xn--bionkupy-cza.sk/)
Na vrch:
- 2 kg hrušiek
- 200 g kryštálový cukor
- 150 g masla
Mrvenička:
- 100 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 100 g polohrubá múka
