Postup:
-
Kvásková verzia :
Suroviny:
200 g LM, alebo dve lyžice pšeničného kvásku (preto až také množstvo, treba trochu viac, aby nám cesto rýchlejšie nakyslo vzhľadom k tomu, že je v ňom mlieko. )
375 g hladkej pšeničnej múky
350 g hrudkového tvarohu
150 g mlieka
200 g zmäknutého masla
170 g cukor
2 vanilk. cukre
5 vajec
štipka soliVoliteľné:
kakao, čokoláda, orechy
V robote vymiešame cesto, ktoré použijeme ďalej na bábovku, korpus, muffiny, alebo iné liate koláče.
Cesto necháme nakysnúť asi 6-8 hodín, závisí od okolitej teploty. Nezdvojnásobí objem, ako sme zvyknutí, ale keď doňho zaboríte lyžičku, uvidíte, že sa v ňom vytvára krásna štruktúra ako v rozkvase.
Nekvásková originál verzia:
250 g polohrubá múka
250 g Hera, alebo maslo
250 g jemný tvaroh
200 g cukor
5 vajec
Prášok do pečiva
½ č.l. soda bicarbónaOddeľte si bielky od žĺtok. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
Vymiešajte žĺtky s cukrom a zmäknutým maslom (alebo herou) a tvarohom
Do múky primiešajte prášok do pečiva a sódu bicarbónu.
Do zĺtkovej zmesi postupne pridávajte múku a sneh a jemne zamiešajte dokopy.
Časť cesta môžete zafarbiť kakaom, alebo carom. A striedavo ukladať do formy.
Cesto dajte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte.
Pečieme na 180 st., čas podľa veľkosti formy.
Napr. muffiny 35 min.,
bábovka 45-50 min.,
koláč 40 min.
Dobrú chuť želá Petronela Burianová
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Kvásková verzia:
- 200 g LM, alebo dve lyžice pšeničného kvásku (preto až také množstvo, treba trochu viac, aby nám cesto rýchlejšie nakyslo vzhľadom k tomu, že je v ňom mlieko. )
- 375 g hladkej pšeničnej múky
- 350 g hrudkového tvarohu
- 150 g mlieka
- 200 g zmäknutého masla
- 170 g cukor
- 2 vanilk. cukre
- 5 vajec
- štipka soli
Voliteľné:
- kakao
- čokoláda
- orechy
Nekvásková originál verzia:
- 250 g polohrubá múka
- 250 g Hera, alebo maslo
- 250 g jemný tvaroh
- 5 vajec
- Prášok do pečiva
- ½ č.l. soda bicarbóna