Maková babka s čerešňami

Túto Makovú babku si môžete pripraviť s čerstvými višňami, alebo čerešňami podľa Vašej chuti, alebo použiť zavárané.

Ak použijete zavárané čerešne, alebo višne, vtedy plnku nerieďte a kompót nechajte dobre odkvapkať na sitku.

Postup:

  • 1. Z uvedených surovín vypracujte vláčne nelepivé cesto, ktoré nechajte po vymiesení prikryté nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 8-10 hodín, pri verzii z droždia asi 2 hodiny.
    2. Nakysnuté cesto rozvaľkajte, a natrite plnkou. Rozpolené a kôstok zbavené čerešne dobre vyváľajte v zemiakovom alebo kukuričnom škrobe a posypte nimi plnku.
    Zrolujte do rolády, ktorú pozdĺžne rozrežte tak, že vám vzniknú dva pramene, ktoré medzi sebou zapleťte do vrkoča. Vložte do formy a nechajte finálne kysnúť 2-3 hodiny pri kváskovej verzii a asi 20 min.
    3. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 45-50 minút
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Maková babka s čerešňami?
Kliknutím vyberte

Na cesto:

  • 50 g kvások LM, alebo 20 g droždia
  • 200 g Manitoba, alebo chlebová T650 múka
  • 200 g Polohrubá múka
  • 150 g mlieko
  • 70 g grécky jogurt
  • 30 g cukor
  • 30 g olej
  • 1 žĺtok
  • Štipka soli
  • Vanilkový cukor

Na náplň:

  • 400 g slivkový lekvár
  • 200 g šipkový, alebo iný redší lekvár
  • 200 g nemletý mak
  • 2 kg čerešne alebo višne