Postup:
-
Rozkvas:
100 g LM
100 g voda
100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. 4as je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.
Cesto:
Hotový rozkvas
700 g pšeničnej hladkej múky
2 žĺtka
200 g šľahačková smotana
125 g vody
30 g oleja
5 PL cukor
2x vanilkový cukor, alebo vanilka
kôra z citróna
štipka soliZ hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, je dôležité, aby ste miesili tak dlho, pokiaľ s úplne neodliepa od misy. Mne to trvalo 20 min.
Cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.
Cesto rozdelíme podľa toho, aké tvary chceme robiť.
Tieto boli vytvarované do troch bochníčkov, ktoré som potrela vodou a posypala makom a jedného dlhého prameňa, z ktorého som vytvarovala srdiečko okolo bochníčkov.
Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.
Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom
Pečieme na 180 st.C. asi 35 minút do zlatova.
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Rozkvas:
- 100 g LM
- 100 g voda
- 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0
Cesto:
- Hotový rozkvas
- 700 g pšeničnej hladkej múky
- 2 žĺtka
- 200 g šľahačková smotana
- 125 g vody
- 30 g oleja
- 5 PL cukor
- 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
- kôra z citróna
- štipka soli