Zdielať recept

Makovičky

Postup:

  • Rozkvas:

    100 g LM
    100 g voda
    100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0

    Necháme nakysnúť pri izbovej teplote v tomto období zhruba 8 hodín. 4as je orientačný podľa teploty v miestnosti. Musí zdvojnásobiť objem, ale nesmie byť prepadnutý, vtedy už prekysol.

    Cesto:

    Hotový rozkvas
    700 g pšeničnej hladkej múky
    2 žĺtka
    200 g šľahačková smotana
    125 g vody
    30 g oleja
    5 PL cukor
    2x vanilkový cukor, alebo vanilka
    kôra z citróna
    štipka soli

    Z hotového rozkvasu a surovín do cesta vymiesime kompaktné cesto, je dôležité, aby ste miesili tak dlho, pokiaľ s úplne neodliepa od misy. Mne to trvalo 20 min.

    Cesto necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem. Mne to trvalo asi 8 hodín. Záleží ale od teploty v miestnosti.

    Cesto rozdelíme podľa toho, aké tvary chceme robiť.

    Tieto boli vytvarované do troch bochníčkov, ktoré som potrela vodou a posypala makom a jedného dlhého prameňa, z ktorého som vytvarovala srdiečko okolo bochníčkov.

    Necháme finálne nakysnúť 2-3 hodiny.

    Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom

    Pečieme na 180 st.C. asi 35 minút do zlatova.

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Makovičky?
Kliknutím vyberte

Rozkvas:

  • 100 g LM
  • 100 g voda
  • 100 g Manitoba typ 0, alebo hladká pšeničná múka typ T650, alebo 0

Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 700 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 žĺtka
  • 200 g šľahačková smotana
  • 125 g vody
  • 30 g oleja
  • 5 PL cukor
  • 2x vanilkový cukor, alebo vanilka
  • kôra z citróna
  • štipka soli