Makovo-lekvárové zemiakové buchty

Buchty nech sú akékoľvek, vždy sú výborné a každého z nás určite prenesú do detstva.  U nás doma sa veľmi kysnuté cesto nerobilo, ale moja babka Helena ich robila nezabudnuteľné. Aby to nebolo jednotvárne, tieto sú zemiakové a sú neskutočne mäkulinké a jemné.

Postup

  • Kvások pred pečením nakŕmte a nechajte zdvojnásobiť objem. Ak máte ražný kvások, nakŕmte si ho pšeničnou múkou na husto a nechajte zdvojnásobiť. Ak robíte verziu z droždia, urobte si kvások z časti mlieka, lyžičky cukru a droždia.
    Z kvásku a ďalších uvedených surovín vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to trvá asi 6-9 hodín (V zime dlhšie, v lete kratšie. Čas je orientačný. Záleží podľa teploty v miestnosti a sily kvásku) Pri verzii z droždia je to asi 2 hodiny.
    Po nakysnutí cesto rozdeľte na rovnaké časti 80-100 g, naplňte plnkou a nechajte finálne nakysnúť pri kváskovej verzii asi 2-3 hodiny, pri verzii z droždia asi 20 min.
    Pred pečením potrite maslom a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C asi 34 min.
    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Makovo-lekvárové zemiakové buchty?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 100 g LM (alebo 20 g droždia)
  • 330 Manitoba
  • 200 g polohrubá múka
  • 230 g mlieko
  • 75 g cukor
  • 50 g bravčová masť
  • 160 g zamiaky uvarené v šupke a rozmixované ponorným mixerom
  • 1 žĺtko

Plnka

  • 600 g hustý slivkový lekvár
  • 400 g mletý mak