Makovo-orechový veniec s pomarančom a marcipánom

Recept je na dva vence.

Postup

  • Najprv si pripravte plnky:
    Na makovú plnku si v 2/3 mlieka roztopte maslo a priveďte do varu. Prisypte cukor, mak a citrónovú kôru. Ak je plnka príliš hustá, prilejte ešte zvyšné mlieko. Nakoniec po uvarení a vychladnutí pridajte kandizovaný pomaranč.
    Orechovú plnku urobíte tým istým spôsobom, len nakoniec pridajte nastrúhaný marcipán.

    Z uvedených surovín vypracujte nelepivé elastické cesto a nechajte nakysnúť na dvojnásobok. Pri verzii z kvásku to môže trvať 6-10 hodín. Závisí to od teploty a sily kvásku. Pri verzii z droždia to môže trvať 2 hodiny.

    Nakysnuté cesto rozdeľte na dve časti,. Každú časť rozvaľkajte na čo najtenšie, jedno natrite orechovou plnkou a jedno makovou plnkou a zrolujte do rolády.

    3. Roládu rozrežte pozdĺžne cez stred. Vzniknú Vám tak dva pramene makové a dva pramene orechové. vzájomne prepleťte orechový prameň s makovým a stočte do kruhu. Uložte do formy so stredom, alebo do tortovej formy a do stredu umiestnite pohár na zaváranie.

    Nechajte finále nakysnúť a dvojnásobok.

    Pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180 St.C. asi 45 minút.

    Pripravte si rozvar. V pomarančovej šťave s rumom rozvarte cukor. Po upečení natrite pomarančovým cukrovým rozvarom a nechajte vychladnúť.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Makovo-orechový veniec s pomarančom a marcipánom?
Kliknutím vyberte

Cesto

  • 120 g LM (alebo 30 g droždia)
  • 750 g pšeničná hladká múka
  • 150 g cukor
  • 350 g mlieko
  • 2 žĺtka
  • 50 g olej

Plnka 1

  • 500 g mletý mak
  • 200 g kryštálový cukor
  • citrónová kôra
  • 200 ml mlieko
  • 100 g maslo
  • 150 g kandizovaný pomaranč

Orechová plnka

  • 600 g mleté orechy
  • 150 g cukor
  • 150 g mlieko
  • 100 g maslo
  • 100 g nastrúhaný marcipán

Rozvar

  • 50 ml pomarančová šťava
  • 50 ml rum
  • 100 g cukor