Postup:
-
Suroviny na cesto v robote, alebo ručne vymieste do hladkej kompaktnej hmoty a uložte na noc do chladničky, kde Vám vydrží i pár dní.
Po vytiahnutí z chladničky cesto rozdeľte na dve časti a na plechu, priamo na papieri na pečenie, ktorý ste si pomúčili roztlačte rukami a vyvaľkajte valčekom do kruhu asi 35 -40 cm podľa veľkosti plechu.
Cesto je lepivé a mastné ako cesto na linecké koláčiky. Preto pracujte rýchlo, aby sa veľmi neroztopilo.
Pripravte si plnku zmiešaním všetkých uvedených surovín.
Plnku rozotrite po celej ploche okrem okraja asi 5 cm, ktorý sa po naplnení prehne cez náplň.
Urobte si mrveničku tak, že ručne budete spájať uvedené suroviny a miesiť do sypkej hrudkovitej konzistencie.Po vytvarovaní posypte mrveničkou a kraje potrite bielkom.
Celý koláč posypte mandľovými lupienkami
Pečte pri teplote 180 St.C. asi 30-35 min. Po upečení nechajte vychladnúť a stuhnúť na plechu.
Galetka je krehký koláč, krájajte ju opatrne.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Cesto:
- 300 g mandľová múka
- 200 g pšeničná hladká, alebo celozrná múka (môžete zameniť za bezlepkovú)
- 300 g maslo
- 50 g voda
- 2 vajcia
- 100 g cukor
- štipka soli
Na náplň:
- 2 ks vaničkový tvaroh
- 100 g cukor
- 2 ks žĺtka
- 1 ks pudingový vanilkový prášok
- 600 g marhule, alebo iné ovocie
Mrvenička
- 250 g maslo
- 250 g hrubá, alebo polohrubá múka (v bezlepk. verzii mandľová)
- 150 g cukor
Posyp
- Mandľové lupienky