Zdielať recept

Mandľová Galetka

Galetka je najkrehkejší a najjemnejší ovocný koláč, aký poznám. Môžete si ho urobiť v lepkovej i bezlepkovej verzii. Pri bezlepkovej verzii stačí zameniť pšeničnú múku za inú, napríklad čirokovú, amarantovú, alebo hocijakú prirodzene bezlepkovú.

Na náplň môžete použiť akékoľvek ovocie.

Recept je na dve galetky

Postup:

  • Suroviny na cesto v robote, alebo ručne vymieste do hladkej kompaktnej hmoty a uložte na noc do chladničky, kde Vám vydrží i pár dní.

    Po vytiahnutí z chladničky cesto rozdeľte na dve časti a na plechu, priamo na papieri na pečenie, ktorý ste si pomúčili roztlačte rukami a vyvaľkajte valčekom do kruhu asi 35 -40 cm podľa veľkosti plechu.

    Cesto je lepivé a mastné ako cesto na linecké koláčiky. Preto pracujte rýchlo, aby sa veľmi neroztopilo.

    Pripravte si plnku zmiešaním všetkých uvedených surovín.

    Plnku rozotrite po celej ploche okrem okraja asi 5 cm, ktorý sa po naplnení prehne cez náplň.
    Urobte si mrveničku tak, že ručne budete spájať uvedené suroviny a miesiť do sypkej hrudkovitej konzistencie.

    Po vytvarovaní posypte mrveničkou a kraje potrite bielkom.

    Celý koláč posypte mandľovými lupienkami

    Pečte pri teplote 180 St.C. asi 30-35 min. Po upečení nechajte vychladnúť a stuhnúť na plechu.

    Galetka je krehký koláč, krájajte ju opatrne.

    Dobrú chuť želá Petronela

Recenzie receptu

Neboli pridané žiadne recenzie.

Pridajte recenziu

Ako by ste ohodnotili náš recept Mandľová Galetka?
Kliknutím vyberte

Cesto:

  • 300 g mandľová múka
  • 200 g pšeničná hladká, alebo celozrná múka (môžete zameniť za bezlepkovú)
  • 300 g maslo
  • 50 g voda
  • 2 vajcia
  • 100 g cukor
  • štipka soli

Na náplň:

  • 2 ks vaničkový tvaroh
  • 100 g cukor
  • 2 ks žĺtka
  • 1 ks pudingový vanilkový prášok
  • 600 g marhule, alebo iné ovocie

Mrvenička

  • 250 g maslo
  • 250 g hrubá, alebo polohrubá múka (v bezlepk. verzii mandľová)
  • 150 g cukor

Posyp

  • Mandľové lupienky