Postup:
-
Z ingrediencií si vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme nakysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem.
Medzitým si pripravíme plnky zmiešaním všetkých ingrediencií sneh z bielkov pridávame až po úplnom vychladnutí. (Plnky si môžete zvoliť aké chcete. )
Vykysnuté cesto premiestnime na dosku a rozdelíme ho na 100 g bochníčky, ktoré vygúľame a necháme 20 min. odpočívať.
Bochníčky vygúľame na placku hrubú asi 3-5 mm, naplníme štedro plnkou. zrolujeme, konce vygúľame medzi dvoma dlaňami, zatočíme a ukladáme na plech na ktorom máme papier na pečenie.
Necháme finálne nakysnúť 3 hodiny. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami, posekanými orechami, alebo makom, či sezamom.
Pečieme pri teplote 180 St. C. asi 30 minút do zlato-hneda.
Dobrú chuť želá Petronela
Recenzie receptu
Neboli pridané žiadne recenzie.
Suroviny na cesto:
- 100 g LM
- 400 g hrubej pšeničnej múky
- 150 g polohrubej pšeničnej múky
- 275 g mlieka
- 100 g masla
- 150 g práškového cukru
- 2 žĺtka
- štipka soli
- kôra z jedného citróna
Plnky
- Mandľová plnka: 600 g vlašských orechov, 100 g cukru, 300 g horúce mlieko, 1 vanilkový cukor, kôra z 1 citróna
- Maková plnka: 600 g mletého maku, 150 g kryštálového cukru, 400 g horúce mlieko, kôra z 1 citróna, sneh z 2 bielka (ja som robila len z 400 g maku a 300 ml mlieka a pridala som 10 lyžíc lekváru a nerobila som už lekvárovú plnku)
- Tvarohová plnka: 400 g jemného tvarohu, 150 g cukru, 2 vanilkové pudingy (prášok), 4 žĺtky, 1 vanilk. cukor
- Orechová plnka: 600 g mletých mandlí , 150 g cukru, 300 g horúce mlieko, 1 vanilkový cukor, kôra z 1 citróna, sneh z 2 bielkov
- Lekvárová plnka: 10 lyžíc slivkového lekváru, 2 čl mletej škorice